Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Birokratski fundamentalizam

Kada bi se išlo uspoređivati birokratske funkcionere sa vjerskim fanaticima, u njihovim načinima djelovanja i rezoniranja ne bi se našlo puno razlika.

Razlika je samo u tome što vjerski fundamentalisti svoja mišljenja i tumačenja svijeta oko sebe, odnosno "što i kako (ne)bi trebalo u nekoj situaciji raditi" izvlače na temelju svojih svetih spisa. Birokrati pak svoja tumačenja svijeta oko sebe, odnosno "što i kako (ne)bi trebalo u nekoj situaciji raditi" izvlače na temelju nekih zakona, pravilnika i uredbi, koji njima predstavljaju "svete spise".

Štoviše, i jedni i drugi, kada ih se pita za neko mišljenje ili tumačenje, rade potpuno istu stvar - prvo citiraju nekakve "odgovarajuće" retke iz nekakvih svetih spisa, odnosno zakona, pravilnika ili uredbi, a zatim na temelju toga daju nekakvo svoje "stručno tumačenje ili mišljenje" koje smatraju "apsolutno nepogrešivim i neupitnim".

No i jednima i drugima je svojstveno da su u stanju, tim svojim mišljenjima i tumačenjima, ili iz ničega izmisliti veliki problem, ili veliki problem prikazati kao nevažan te ga "pomesti pod tepih"... Štoviše, i jedni i drugi su stanju potpuno identične situacije tumačiti na dva dijametralno suprotna načina, a sve ovisno o tome na koga se ta situacija odnosi, tko je glavni akter, te koji je njihov interes u svemu tome.

Post je objavljen 25.03.2020. u 12:48 sati.