Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/kap-jedinstvena

Marketing

Dok jednu boršu izblanja, prođu joj tri dana





PIŠE PSD.
7. lipnja 2011. - 10:27

"ŠIBENČANKA BLANKA POBRIĆ-HRG IZRAĐUJE UNIKATNE MODNE DODATKE

Sigurno ste se uvijek potajno divili ženama koje imaju zlatne ruke. One kojima, za razliku od vas, ide i pletenje i kukičanje i šivanje i slikanje i kućanski poslovi. Jedna od takvih definitivno je 39-godišnja Šibenčanka Blanka Pobrić-Hrg, kojoj uza sve navedeno odlično leži i – bauštela.

Iako ju je zbog krhke građe i plave kose lakše zamisliti u baletnim papučicama, ona se među mašklinom, ljepilom, pločicama, gipsanim pločama i kantama s bojom snalazi kao riba u vodi. A upravo je jedan građevinski materijal bio zaslužan za novu rukotvorinu koja je izišla iz njezine radionice.

- Igrom slučaja prije osam, devet godina počela sam izrađivati borše. Često se šalim da su moje prijateljice u raju među parfemima, a ja među alatom, jer sam materijale za svoje torbe nerijetko pronalazila baš u trgovinama alatom.

Nedavno, kad sam dobila jedan lijepi komad daske, pomislila kako bi od njega bilo dobro nešto napraviti. Najprije sam radila okvire za ogledala, ali mi to nije bilo dovoljno komplicirano i izazovno. A onda sam od iste daske odlučila probati izraditi boršu.

Rečeno-učinjeno nakon nekoliko dana piljenja, brušenja, blanjanja i poliranja – ispričala nam je Blanka, ponosno pokazujući prekrasno djelo svojih ruku, koje je zaista prava umjetnička instalacija s couture chic štihom. Iznutra je platnena, čvrsto šivana, a izvana obložena fino obrađenim drvom, što joj daje ne samo dozu unikatnosti već i poštovanja prema majstorici, jer je već na prvi pogled vidljivo da to ne može izraditi baš svatko.

- Oko tri dana intenzivnog rada treba mi da napravim jednu. Ove zime sam počela, pokazala je prijateljima i kada sam vidjela koliko su oduševljeni, odlučila sam nastaviti. Nakon zimske serije u hladnijim tonovima, ovih dana ‘blanjam’ ljetne, svijetle i nježno obojene pastelnim bojama – govori nam ova simpatična žena, čije se borše zasad mogu vidjeti samo u jednoj živopisnoj trgovini nakitom u centru Šibenika, u kojem gotovo sve izložene komade nakita potpisuje Blankin brat Danijel Hrg.
- Teško mi je odrediti cijenu onoga što radim. Voljela bih, to ne krijem, izići iz okvira svoje radionice, ali opet ne bih mogla raditi previše komada odjednom, jer se grozim hiperprodukcije i nikad u životu nisam napravila dvije iste stvari.

Htjela bih biti dostupna svima, baš kao što sam sada, kad moje kreacije nose moje prije, ali i moja mama Ana, koja je, kao i otac Branko, ponosna na sve što rukama stvaramo brat i ja – iskrena je Blanka, inače mama dvojice dječaka, Ivana (10) i Roka (6), koji su i najčešći gosti u maminom kreativnom svijetu.

- Njima je sve ovo jako zanimljivo, pa njih dvojica čak misle da sve mame to tako rade. Nikad ih nisam tjerala iz ateljea ili im zabranjivala da koriste moje materijale, jer držim da to guši kreativnost. Uživam stvarati dok njih dvojica pokraj mene rade nešto svoje.

Sada preuređujemo našu kuću, a na tavanu ću napokon imati cijeli kat samo za sebe – s uzbuđenjem nam najavljuje ova umjetnička duša, koja je završila slikarski tečaj kod akademske slikarice Senke Belamarić.

Teško da bi sve ovo bilo moguće da je u ne podržava i suprug Ljubo, s kojim je već 19 godina u sretnoj ljubavi.

- Ljubo je elektrotehničar. I baš je to jedina grana u kući u koju se ne razumijem. Često zbog toga kažem da smo savršen spoj. Ja izrađujem namještaj, a on instalacije, zbog čega na prste jedne ruke možemo izbrojiti koliko su nam puta u kući bili majstori – ispričala nam je Blanka, čije će borše sigurno jednog dana izići iz okvira malog mista.

nevena banić

TALENT NASLIJEDILA OD BAKE

– Kupila sam šivaću mašinu, a da o šivanju pojma nisam imala. Imala sam samo ideju kako bi to sve trebalo izgledati.

Evo danas sve što nosim sam mahom sama napravila, a nerijetko krojim i šijem i za sve svoje prijateljice. Kad bi ljudi znali koliko je to jednostavno, ne bi više hodali uniformirani i svi u istom – misli Blanka. Kreativnu crtu je, dodaje, naslijedila od bake."


https://slobodnadalmacija.hr/sd-plus/stil/dok-jednu-borsu-izblanja-produ-joj-tri-dana-134493

Izdala sam jednu zbirku poezije "TRAŽEĆI ANĐELE NA NEBU" gdje su zastupljene i moje slike koje slikam već dugi niz godina:



http://www.digitalne-knjige.com/pobric.php

ISBN 978-953-354-216-4

Post je objavljen 23.03.2020. u 19:15 sati.