Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zhb

Marketing

Gradovi i mjesta: Rastoke, Dolina rijeke Gacke

Rastoke


Pitorekstno mjestašce Rastoke dio su grada Slunja u Karlovačkoj županiji smješteno uz cestu koja spaja Karlovac i Plitvička jezera. Rastoke su dobile ime po riječi rastakanje što govori da se tu nešto rastače. Tu se rijeka Slunjčica se preko sedrenih stijena ulijeva u rijeku Koranu i u svojemu toku kroz naselje stvara mnoštvo malih jezera, brzaka i slapova.
Uz tok rijeke postoje mlinice - žličare. To su primitivni strojevi koje ne pokreće ljudska ili životinjska snaga. Građene su da se u njima koristi nekoliko mlinskih kamena za razne vrste mljevenja. Uz njih nalazimo i koševe, koji su služili za ispiranje vunenih predmeta i pranje rublja pa ih možemo nazvati i prvobitnim perilicama. Prva mlinica datira iz 17. stoljeća, ali najveći broj sagrađen je krajem 19. i početkom 20. stoljeća,
Zbog graditeljske osobnosti, povijesne i etnografske baštine Rastoke su 1969. godine uvršetne u Registar nepokretnih spomenika kulture pri Regionalnom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu. Danas je turistička aktivnost Rastoka svodi se na mogućnost smještaja, posjete mlinicama, ugostiteljske ponude, likovnu koloniju u lipnju, auto-kamp, i drugo. Rijeka Slunjčica obiluje prvorazrednom autohtonom pastrvom koju u lokalnom restoranu poslužuju netom uhvaćenu iz brzaka. Poznat je i ukusni rastočki domaći beskvasni kruh koji se radi od nekoliko vrsta žitarica i ima visoku prehrambenu vrijednost.
Rastoke

Dolina rijeke Gacke



Gacka dolina dobila je ime po rijeci ponornici Gacki koja kroz nju protiče. Izvire u podnožju PP Velebit u mjestu Sincu. Izvire iz više izvora a najdublji izvor je Majerovo Vrilo (100m
u dubini krša), dok je glavni izvor po količini vode Tonkovićevo vrilo. Od izvora polako se spušta niz područje Gackog polja primajući brojne pritoke. Odlikuje ju je čista bistra voda koja unatoč krševitom kraju relativno sporo teče.
Gacka dolina veliko je krško polje omeđeno Velebitom prema moru a prema unutrašnjosti Kapelom. Poljem dominira rijeka Gacka, koja izvire na jednom kraju polja i ponire na suprotnom. Po duljini Gacka je treća ponornica na svijetu. Njezin izvorni tok dugačak je 32 km. Nakon izgradnje hidroelektrane Senj skraćen je na 11 km budući da se na području grada Otočca veći dio vode za potrebe hidroelektrane odvodi tunelima u umjetno Gusić jezero.
Na rijeci mogu se vidjeti mlinice ali i interesantan sustava pranja biljaca u stupama. Stupe su posebna vrsta
obruča u koje se stavljaju biljci i pod padom vode valjaju se te njihove vunene niti postaju čupave i bogatije. Nekada se uz biljce na taj način prala i odjeća a u suvremeno doba prali su se tepisi i prekrivači.
Rijeka Gacka je iznimno bogata florom i faunom (oko 25 biljnih vrsta mahovina, algi do stabljikastog bilja te 17 vodenih životinjskih vrsta). Posebno ističem potočnu pastrvu koja se priprema odmah po ulovu..
Vrela rijeke Gacke proglašena su spomenikom prirode, a Gacko polje značajnim krajobrazom.
Glavni oblik djelatnosti ovog kraja je turizma: rekreacijski i seoski turizam a iznimno je zastupljen i ribolov.
Dolina Gacke


Iako Rastoke, dolina Gacke i Gorski kotar nisu nacionalni parkovi niti parkovi prirode svojom ljepotom i osobnosti ostavljaju dojam divljenja prirodnoj ljepoti i želju da se opet i stalno vraćam posjetiti ih.

wave wavewavewavewave









Post je objavljen 30.05.2020. u 21:31 sati.