Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sportska-cakulona

Marketing

Zubčić zbog pandemije koronavirusa ostao bez prilike da sezonu iz snova okruni malim kristalnim globusom

Nakon što je Ivica Kostelić prije nekoliko godina završio karijeru, hrvatsko skijanje spalo je na niske grane. Nitko od hrvatskih skijaša i skijašica nije uspijevao načiniti značajni iskorak u svojoj karijeri, sve do prije godinu dana. Tada se dogodio pravi „boom“. Svi znamo da su najjači adut hrvatskog skijanja uvijek bile tehničke discipline, veleslalom i slalom. Na sljemenskoj utrci u siječnju 2019., hrvatski skijaši Istok Rodeš, Matej Vidović i Elias Kolega bili su fenomenalni, te su sva trojica utrku završila među dvadeset najboljih, a Istok Rodeš je, kao najbolje plasirani Hrvata, utrku završio na odličnom, sedmom mjestu. Nakon tog velikog uspjeha, hrvatsko skijanje se preporodilo. Trojica naših sljemenskih aduta nastavila je i dalje nizati sjajne rezultate, te su izborili bolje startne brojeve za iduću, netom završenu sezonu. Naš predstavnik u veleslalomu , Filip Zubčić, uglavnom je varirao između 20. i 30. mjesta, tek ponekad bi malo „uzletio“. Međutim , već ove sezone, Filipova karijera doživjela je pravu „renesansu“.

Iako sezona za Filipa nije počela dobro( pad na prvom veleslalomu u listopadu u Söldenu), u nastavku sezone pokazao je da je spreman za najveće domete. Potpuna „eksplozija“ dogodila se u Adelbodenu, gdje je Filip po prvi put u karijeri završio na postolju, bio je drugi iza Žana Kranjeca. Da to nipošto nije bila slučajnost, pokazao je na veleslalomu u Japanu, gdje je upisao svoju prvu pobjedu. Nakon prve vožnje bio je dvanaesti, ali čudesnom drugom vožnjom , ostavrio je uvjerljivu pobjedu, pobjegavši drugoplasiranom Švicarcu Marku Odermatu za čak 0.74 stotinke! Ta pobjeda donijela mu je plasman u top pet svjetskih veleslalomaša u ukupnom poretku. Na posljednjoj veleslalomskoj utrci u austrijskom Hinterstoderu , Zubčić je osvojio drugo mjesto, iza Alexisa Pinturaulta. Taj rezultat donio mu je priliku da u zadnja dva veleslaloma( u Kranjskoj Gori i Cortini d' Ampezzo)osvoji mali kristalni globus. To je trebala biti njegova šansa života, koju mu je nažalost oduzela viša sila. Naime, sredinom siječnja svijetom se počela širiti nova opasna bolest, koronavirus. Iako je zaraza prvotno obuhvaćala samo Kinu, uskoro se počela širiti i Europom. Situacija na cijelom kontinentu je dosta loša, a eskaliralo je i u drugim krajevima svijeta, pa je WHO bila primorana proglasiti pandemiju. Krenulo je otkazivanje niza društvenih i sportskih događanja, a to su na svojoj koži osjetili i skijaši. Rizik za nastavak svjetskog kupa bio je prevelik, i sezona je prekinuta. Zaista je šteta da su se tako stvari posložile, jer imam dojam da je našem Filipu mali kristalni bio nadohvat ruke. Bio je u sjajnoj formi, i imao je razloga vjerovati da je ova sezona mogla dobiti pravi „happy end“.

Paralelno s veleslalomom, Zubčić je redovito vozio i slalom. Tu je također napravio ogroman iskorak. Na početku sezone, imao je vrlo visok startni broj, ali nizom vrlo dobrih rezultata sezonu je završio na 32. mjestu, što je odlična najava za novu sezonu, u kojoj bi trebao još više napredovati. Također, u ukupnom poretku svjetskog kupa za sezonu 2019./2020. Zubčić je završio na 14. mjestu.

Bila je ovo sjajna sezona za Filipa, od kojeg smo konačno dobili ono što smo znali da ima u sebi. Svima je pokazao koliko vrijedi, a prave stvari tek su pred njim. Na kraju ove, za njega povijesne sezone, ostaje veliki žal što je ova izvanredna situacija u svijetu, ostavila Filipa bez prilike na osvoji svoj prvi trofej. Ipak, tako je kako je, iako je sezona ostala nedovršena, kad se sve zbroji oduzme Zubčić može biti presretan s ovom sezonom. Sada svi znaju da mu je mjesto u svjetskom vrhu, i sigurna sam da tamo planira jako dugo ostati. Svijete, hrvatsko skijanje opet je „živo“, i nadam se da ćemo se u skoroj budućnosti , u bolja i zdravija vremena radovati novim velikim uspjesima ne samo Filipa već i Rodeša, Kolege i Vidovića, jer unatoč lošoj sezoni, nikako ih ne treba otpisivati.

Post je objavljen 15.03.2020. u 11:03 sati.