Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Nepotrebni objektivi

Ljude koji odluče nabaviti fotoaparat s promijenjivim objektivima, vrlo često obuzme takozvani G.A.S, odnosno "gear acquisition syndrome" - sindrom gomilanja opreme, kojeg karakterizira neodoljiv nagon da kupuju i gomilaju fotografsku opremu, pretežno objektive (ali ni drugi komadi opreme nisu izuzeti od toga), uz izliku "da im to neophodno treba".

Eventualno neki od njih, nakon što su nagomilali gomilu opreme, shvate da su bacili čitavo bogatstvo na foto-opremu koja im zapravo 99% vremena skuplja prašinu (a onih 1% vremena se odnosi na brisanje prašine s dotične, ali ne i na njeno korištenje!).

Za neku prosječnu amatersku, pa čak i poluporofesionalnu dokumentarističku, uličnu ili fotoreportersku upotrebu sasvim su dovoljna 2-3 zoom objektiva koji zajedno pokrivaju raspon od širokog do srednjeg telefoto kuta, ili 2-3 fiksna objektiva (širokokutnik, normalni i "portretni" teleobjektiv) ili pak neka kombinacija istih. Za one nezahtjevne, čak i jedan ultra-zoom koji pokriva sve raspone od širokog do telefoto može biti sasvim dovoljan.

Nepisano pravilo po pitanju nabavke bilo kakve opreme jest da se ne nabavlja ono što se inače ne bi redovno, praktički svakodnevno koristilo... a od objektiva u tu kategoriju uglavnom spadaju:

** Objektivi ekstremno velike blende

Objektiv ekstremno velikog otvora blende su oni koji imaju blendu od f1.4, f1.2... a postoje čak i egzemplari koji imaju blendu f0.95 ili čak veću. Osim ako se ne misli stalno snimati u marku, npr. rudare u rudniku bez dodatne rasvjete, od ovakvog objektiva i nema neke pretjerane korsiti - sa njima je upravo zbog velike blende teško raditi jer na potpuno otvorenoj blendi imaju izuzetno malu dubinsku oštrinu pa se (unatoč izraženom bokehu kojeg neki fanatično obožavaju) svaka greška u fokusiranju itekako vidi, a na svijetlu ga ionako treba pritvoriti na naku manju blendu ili dodatno ulagati u ND filtere...

** Ultra-macro objektivi

Ultra-macro objektivi su vrsta objektiva koja jako povećava sitne stvari. Korisni su jedino onima koji misle većinu vremena portretirati muhe, pčele, ose bumbare i slična minijaturna bića stvari i pojave.

** Super-telefoto fiksni objektivi

Super-telefoto objektivi su objektivi ekstremno velika žarišne daljine, a koji služe za snimanje izuzetno udaljenih objekata. Osim što su veliki, snimanje iz ruke je nemoguće jer zbog izuzetnog uskog kuta gledanja i najmanja vibracija rezultira pomicanjem, odnosno mutnom slikom, pa je nužna upotreba stativa. Oni veći primjerci, sa velikim otvorima blende, znaju biti toliko veliki i teški da uvjetuju upotrebu asistenta samo za nošenje objektiva! Korisni su uglavnom samo za astrofotografiju, ili u situacijama kada se nije moguće (zbog fizičkih prepreka, opasnosti i sličnih razloga) približiti objektu snimanja (npr. prilikom snimanja određenih sportova, ptica i životinja na fotosafariju...).

** Fisheye objektivi

Fisheye objektivi daju širokokutnu i vrlo iskrivljenu, ili čak cirkularnu sliku, s obzirom da imaju jako široko vidno polje, obično 180°, a neki čak i šire (što znači da "vide" iza sebe). S njima se, upravo zbog tog tog iskrivljenja, može dobiti neke zanimljive i neobične perspektive, ali ništa više od toga...

** Tilt&shift objektivi

Tilt&shift objektivi omogućavaju ispravljanje tzv. "rušećih linija" i perspektive prilikom samog snimanja. Korisni su uglavnom samo za snimanje arhitekture, snimanje reprodukcija umjetničkih djela i sličnih stvari. Međutim za bilo koju drugu granu fotografije nemaju neku pretjeranu svrhu, a "rušeće linije" je u krajnjem slučaju moguće ispraviti i naknadno, prilikom obrade slike.

** Lensbaby objektivi

Ako je ovu napravu uopće moguće nazvati objektivom, korisna je samo onima koji jako vole eksperimentirati i snimati slike sa zamućenim i čudno fokusiranim kadrovima, te kojekakvim odbljescima, odnosno "lens flare" efektima na slici.

** (Pra)stari objektivi

Objektivi korišteni u začecima fotografije, bez obzira što su neki od takvih objektiva proglašeni "legendarnima", na digitaliji mogu biti korisni samo za nekakva "igranja" i "eksperimente" prilikom snimanja, ali ne i za svakodnevno korištenje. Često nisu dovoljno oštri da bi digitalija iz njih izvukla maksimum, a osim toga, da bi ih se koristilo na modernim autofokusnim aparatima, potrebni su posebni adapteri, a i tada omogućavaju samo ručno fokusiranje.

Post je objavljen 14.03.2020. u 20:06 sati.