Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zaboland

Marketing

Pooštrene mjere za društveni život u cijeloj zemlji, ali ne i za škole

Danas do 14 sati se broj zaraženih opet značajno povećao i popeo na 614. Uz to se pojavila značajna grupa zaraženih za koju se ne može utvrditi gdje i od koga su se zarazili. Obično su to bili oni koji su bili u kontaktu s ljudima iz Italije ili Njemačke. To sve skupa je dovelo do novog paketa mjera za cijelu zemlju koje su premijer Rutte i ministar zdravstva Bruins obznanili danas popodne na izvanrednoj presici.

Ukratko svi koji imaju simptome prehlade, znači kihanje, šmrcanje ili grlobolja, moraju ostati doma, te kontaktirati liječnika, tek ako se stanje značajno pogorša. To kako bi se smanjio pritisak na zdravstvo, koji sve više i više raste. S time se iz istog razloga od zdravstvenih radnika očekuje da dođu na posao ukoliko imaju lakše simptome, a kod kuće ostanu samo ako imaju i povišenu temperaturu. Svima, kojima je to moguće se preporuča da što više rade od doma. Otkazuju se sve manifestacije za 100 ili više ljudi, muzeji, kazališta i kina se zatvaraju, te se otkazuju sva sportska događanja zaključno sa 31. ožujkom. Svim ljudima se savjetuje svođenje društvenih kontakata na minimum.

No, a to je jako zanimljivo, škole ostaju otvorene. Premijer je naveo dva razloga. Prvi, je taj da među školarcima nema toliko zaraćenih, te oni ne spadaju u najrizičnije grupe. Drugi je taj da bi zatvaranje škola dovelo do toga da barem jedan od roditelja mora ostati doma (bake i dede čuvalice nisu opcija). No roditelje, koji rade u zdravstvu, policiji ili vatrogastvu država treba u ovom trenutku na najjače.
Zgodno je bilo i što je premijer zaključio s time da će se tek kasnije vidjeti, jesu li ove mjere dobre ili ne, te da nitko u svijetu u ovom trenutku ne zna što je najpametnije.

Večeras je održana i izvanredna sjednica parlamenta u vezi coronavirusa. Kako bi skup bio održan sa manje od 100 ljudi, iz svake parlamentarne stranke je bio prisutan samo po jedan predstavnik. Parlament je bio podjeljen, dok su neke stranke podržale mjere vlade, neke posebno Wilders i Baudet su bili vrlo oštri prema odluci da škole ostane otvorene.

KNHB – hokejski savez je odmah donio svoju odluku da se otkazuju sva natjecanja, ali i da se svi hokejski klubovi u zemlji zatvaraju do 31. ožujka. Jučer je tako bio sasvim normalan dan u klubu. Svi su uredno trenirali, a od danas lockdown. Što indirektno znači, da dok god sam zdrav, imam sad dva tjedna "praznika". Sam u kući. A ver.


Post je objavljen 12.03.2020. u 22:51 sati.