Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

OTRGNUTE PRIČE IZ FOTO ALBUMA





Fotografija je postala svakodnevica. Digitalna fotografija okrenula je svijet. Nema danas onoga tko se ne fotografira u krugu obitelji, s prijateljima, prigodom fešti i druženja, za raznih putovanja, s tužnih događaja, što god je čovjeku dostupno. Više ne treba razvijati fotografije i slagati u albume, nego se one pohrane na razne medije koji su nam danas dostupni.


Mnoge obitelji još uvijek ljubomorno čuvaju svoje foto albume. Oni nam mogu otkriti naklonost vlasnika prema fotografiranju, ali i svjedočenje o našem prošlom životnom putu. Ti foto albumi su dokumenti prošlog vremena. Koliko god je digitalna fotografija preuzela primat analognoj fotografiji, još uvijek analogna fotografija igra veliku ulogu u dokumentaciji i čuvanju uspomena.

Mogu sam posvjedočiti, a i mnogi foto amateri su mi se žalili kako su ostali bez fotografiranog materijala zato što im se kompjuter pokvario i svi dokumenti su otišli u nepovrat. Poučen time sada isti materijal snimam na nekoliko različitih medija kako ne bih ostao bez snimljenih fotografija.
To se kod analogne fotografije nije moglo desiti. Nju se uokvirilo ili čuvalo u obiteljskim albumima.

U sedamdesetim i osamdesetim godinama prošlog stoljeća malo je ljudi, imalo fotoaparat. Među onim rijetkima mogu uvrstiti i sebe. Fotografija je moja ljubav još iz osnovnoškolskih dana kada sam osnove fotografiranja prošao u fotosekciji Osnovne škole Juraj Dalmatinac.

Na ovom sam blogu podigao svojih 50 analognih fotografija u foto vremeplovu koji se zvao: "Pag isto, a drugačije" prikazujući usporednicu svojih fotografija nekada i danas.

Iz toga je rođena ideja nas dvoje paških foto amatera, moje malenkosti i gospodina Iva Palčića kako bismo na jednom mjestu prezentirali naše uratke kroz jednu fotomonografiju, koju grad Pag još uvijek nema i time sačuvali iz zaborava grad Pag kako je tada izgledao.

(izvor fotografije:turistička zaednica Pag)

Ideju smo ponudili paškim institucijama koje nisu imale razumijevanje za ovaj projekt. Ponuđeni materijal vrijedan je dokument proteklog vremena, a danas se (s tolikim vremenskim odmakom) mogu smatrati i svojevrsnom zavičajnom baštinom, koja, osim dokumentarnosti, ima i svojevrsno spomeničko obilježje, jer mnogo toga što je snimljeno nekada, danas izgleda posve drugačije ili toga uopće više nema.






Post je objavljen 12.03.2020. u 17:46 sati.