Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

In memoriam



U suton dana koji se slavi kao Dan žena (nekada i Majčin dan) i moja malenkost bi ponukana da se osvrne na taj 'blagdan', prirodno, u stilu semper contre.

Kao što je poznato, ili bi barem trebalo biti, ideja za obilježavanjem Međunarodnog dana žena pojavila se prvi put početkom 20. stoljeća. Povod su bile demonstracije žena zaposlenih u industriji odjeće i tekstila koje su javno demonstrirale 8. ožujka 1857. u New Yorku tražeći bolje radne uvjete i veće plaće, što bi se danas reklo, da se u primanjima za jednaki posao izjednače s plaćama muškaraca. Kako je tada bio običaj (a ima toga i danas), demonstracije je rastjerala policija.

163. godina kasnije, budući da su žene ostvarile mnoga prava koje su ženama tih davnih godina bile tek pusti sanak, njima ne pada na pamet da na taj način i danas, na početku 21. stoljeća, iskazuju svoje nezadovoljstvo iako bi imale i danas mnogo razloga to činiti. No, one se manje-više zadovoljavaju iskazivati svoje opravdano nezadovoljstvo kroz rad u raznim udrugama koje, kao, brinu brigu o ženskim pravima.

Posljedično, pojavi se uoči 8. marta 'glavnokomandujući' stranke koja bi trebala nositi 'barjak borbe' za ravnopravnost i emancipaciju žena u društvu i, na pitanje zašto u stožeru stranke koja se priprema za parlamentarne izbore nema ni jedne žene, izvaljuje u duhu ljutog konzervativizma: „One nemaju kapacitet da budu izborni koordinatori.“

Pa kad shvati da mu je jezik bio brži od pameti, ponukan reakcijama u masmedijima, pribjegava provjerenom načinu opovrgavanja naših 'vrlih' političara onog što su rekli: zlonamjerni su mediji njegove riječi istrgli iz konteksta ili ih krivo interpretirali.

A žene i njihove udruge zadovoljavaju se tek da osude takvo stajalište. Njima se pak odmah pridružuju u potpori i desne stranke zaboravljajući da su, kao do jučer, protestirali i protiv Istambulske konvencije, protiv slobodne odluke žena o pobačaju, čija ministrica izjavljuje da je 'naš (balkanski) običaj' da u obitelji muž tuče ženu, etc, etc.

Cinik bi rekao: licemjerje na svim frontovima.


Post je objavljen 08.03.2020. u 16:36 sati.