Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/procitano

Marketing

Pripitomite vlastitu sjenu – nevoljena strana sebe


Jean Monbourquette
Biblioteka: Oko tri ujutro 2015.

Sjena je ono što smo potisnuli u nesvjesno, u strahu da će nas odbaciti osobe koje su imale odlučujuću ulogu u našem odgoju.

Malo po malo gradio se duboko u nama prostran podzemni svijet represija i potiskivanja nagomilavanih godinama. Najposlije smo se našli gdje sjedimo na nekoj vrsti psihičkoga vulkana koji je prijetio da će svakog trenutka provaliti. Tu psihičku energiju, komprimiranu, ali sveudilj živu i djelatnu, nazivamo sjena. Sjena – to je ono tamno blago što ga tvore djetinji sastojci bića, njegove navezanosti, njegovi neurotski simptomi, najzad njegovi talenti i njegove nerazmahane obdarenosti. Ona jamči dodir sa skrivenim dubinama vlastite duše, sa životom, životnošću i kreativnošću.

Ta divlja i neodnjegovana bit našega bića daleko od toga da je besplodna ili nedjelatna, ona ne prestaje zahtijevati da bude priznata i korištena. Jao onima koji i dalje ne žele znati da ona postoji! Poput nekog nabujalog potoka, ona će jednoga dana provaliti ulazna vrata u naše svjesno i napast će.

Naučite prevladavati svoje strahove.

Iznađite čega se neka osoba najviše boji, i znat ćete od čega će se sastojati sljedeća etapa njezina rasta. Carl Jung

Do svoje tridesete utrošimo svoje najsjajnije vrijeme na odlučivanje o tome koje ćemo od vidova nas samih baciti u svoju vreću za smeće, zatim ostatak života utrošimo na pokušaje da ih odanle izvučemo. Robert Bly

Savršena narav djeteta biva iskvarena u dodiru s društvom što ga predstavljaju roditelji i odgojitelji. Jean Jacques Rousseau

Socijalizacija djeteta mora u mjeri mogućega biti vođena tako da budu poštovane duboke težnje njegova intimnoga ja.

Da bi objasnio oblikovanje sjene, Robert Bly, američki pjesnik i mislilac, rabi rasvjetljujuću metaforu 'koš za otpatke'. On tvrdi kako svaki put kad potisnemo neku emociju, neku kvalitetu, neku osobinu značaja ili neki talent, to onda biva kao da bismo dijelove sebe bacili u koš za otpatke. Prema njemu, prvih trideset godina svojega života zabavljeni smo da ga popunimo bogatim sastojcima svojega bića. S vremenom taj koš biva sve težim i težim za nošenje. Trebat će, prema tome, tijekom ostatka života, kopati po njemu da bismo spasili i pokušali razviti vidove osobe koje smo prethodno ondje zakopali.
Onaj koji se ne posveti poniznoj i strpljivoj zadaći da reciklira sadržaj vlastitog koša osjetit će se na kraju smlavljen pod njegovom težinom: zapast će u letargiju, neće više napredovati, osjećat će golemu nutarnju prazninu i najzad će zapasti u depresiju. U stvari, dragocjeni sastojci vlastitog bića odbačeni u svoj 'koš za otpatke' daleko su od toga da ostanu neaktivni, oni će i dalje 'fermentirati' i htjeti se očitovati i razmahati. Malo pomalo psihička energija zarobljena u dotičnom košu osvetit će se svojemu vlasniku; teško će ga opteretiti opsesijama ili će ga najzad progoniti projicirajući se na bića oko njega.

Ne možeš spoznati jednu stvar a da ne spoznaš njezinu protivnost. Ne možeš steći iskrenost a da nisi imao iskustvo licemjerja ni ako se nisi odlučio boriti protiv njega. Abu Uthman Maghrebi
Ja nisam ja
Ja sam onaj koji hoda pokraj mene
Kojega ja ne vidim
Onaj kojega katkad posjetim
I kojega nerijetko zaboravim
Onaj koji mi oprosti kad jedem slatkiše
Onaj koji hoda u priroda kada sam ja unutra
Onaj koji ostaje u šutnji kad ja govorim
Onaj koji će se držati uspravno kad ja umrem.
Juan Jimenez

Naše žestoke kritike upućene drugima nisu ništa drugo doli neprepoznati komadi naše vlastite autobiografije. Kena Wilber

Ljubav prema neprijateljima izgleda će manje nerazumna onomu tko bude vodio računa o činjenici da mi vrlo često proizvodimo svoje vlastite neprijatelje stavljajući na njih teret svoje sjene.

Ne možemo preskočiti vlastitu sjenu, osloboditi je se. Kada je nastojimo ukloniti iz svojega života ona ponovno dolazi nametnuti svoju prisutnost silovito i osvetoljubivo, i to na različite načine: tjeskoba, osjećaj krivnje, strah i depresija. Ukratko, sjetimo se evanđeoske izreke koja ovdje nalazi svoju primjenu: Svako kraljevstvo u sebi razdijeljeno opustjet će!









Post je objavljen 06.03.2020. u 13:55 sati.