Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/procitano

Marketing

Razgovori s vragom


P. D. Ouspensky
Izdavač: Zagrebačka naklada 2003.

Glavna pogreška čovjeka je u vjerovanju u materijalni svijet kao jedinu stvarnost. To uvjerenje izbor je većine ljudskih muka, jer se ljudi besmisleno bore oko nestvarnih problema, zanemarujući pravi problem, to jest oslobađanje od naše vezanosti za materiju.

IZUMITELJ

U bijedno, kišno jutro, Hugh se vratio sa svoga pijanog puta, odlučivši da ne ode na posao. Svijet mu se činio posve ogoljenim, i Hugh je vrlo jasno vidio sve njegove izložene živce i tetive života. Tog se jutra nije mogao zavaravati. Sirova, nepolirana i neprerušena istina o životu vrištala je na njega sa svih strana. Predaj se ili ću te zgromiti! Urlao je život. Možda je već prekasno, možda si već propustio trenutak da popustiš i možda si sad već mrtav.

DOBROĆUDNI VRAG

Od svih problema povezanih s putovanjima, manjak sna je najteži. Sve ostalo se da podnijeti, ali kad se ne može spavati, čovjeka prevlada osjećaj raspadanja, i uobičajeni se karakter pretvori u umorno, kapriciozno, razdražljivo i bezvoljno stvorenje. Toga sam se bojao više od ičega.
Ja to nazivam 'utapanje u stvarnome'. Sve postaje plošno, obično, prozaično, glas tajnovitog i čudesnog, koji se u Indiji tako dobro čuje, utihne i čini se samo budalastom izmišljotinom. Primjećujete samo neudobnosti – komičnu i neprijatnu stranu svega i svakoga. Zrcalo gubi sjaj, a svijet se čini potpuno sivim i plošnim.

Neophodno je izbrisati sukob između života ideja i svakodnevnog života. Da bi to postigao, neophodno je da upoznaš samoga sebe. Svakog časa, znaj što radiš i zašto. Tek ćeš tada postati gospodarem stvari umjesto njihovom robom. Obično svoje želje ispunjavaš prije nego što si razmislio o tome jesu li one neophodne tvojim višim ciljevima ili nisu. Pokušaj živjeti tako da paziš na svoje čine, i ne poduzimaš ništa što ne služi višem cilju. Ili, da se izrazim drugačije, nauči sve činiti na takav način da sve što radiš služi višem cilju. To je moguće učiniti. Ako je nešto osobito teško, promatraj to kao vježbu. Zapamti, sve teško što radiš, radiš da bi sebe podredio duhu. Tad će sve postati lakše i sve će imati smisla. Ali što god da radiš, najvažnije je da se zapitaš, prije svake misli, svake riječi, svakog čina: Zašto ja to radim? Je li to neophodno? A onda, neprimjetno, neki tvoji čini i djela prestat će biti nepotrebni i počet će služiti višim ciljevima. Unutarnji konflikt u tvome životu počet će nestajati, a zamijenit će ga sklad. Onda se nauči odmarati, ovo je možda i najvažnije. Nauči ne razmišljati, nauči kontrolirati svoje misli. Često se pitaj je li neophodno razmišljati o onome o čemu razmišljaš, ili bi bilo bolje razmišljati o nečem drugom, ili još bolje ne razmišljati? To je najteže od svega, ali je od suštinske važnosti. Nauči razmišljati i ne razmišljati po želji. Nauči zaustaviti svoje misli. Budi sposoban u sebi stvarati unutarnju tišinu. Doći će trenutak kad ćeš začuti glas tišine. To je prva i najvažnija yoga. Kad se to dogodi, kad počneš čuti glas tišine i mira, onda se i te nove snage i sposobnosti o kojima govoriš mogu početi pojavljivati. Isprva će biti neodređene i neprecizne, ali kasnije će početi slušati tvoju volju kao i vid, sluh i dodir. Ali sve bi trebalo prihvaćati mirno, bez žurbe, bez prisilne pozornosti na unutarnji napredak – pozornost može spriječiti rast novih sposobnosti. Onda je neophodno naučiti svaki objekt vidjeti kao cjelinu. Shvaćaš li što to znači? Obično vidiš samo dijelove stvari, ili samo početak bez nastavka i kraj, ili sredinu, ili kraj. Uvijek si zadaj da sve vidiš kao cjelinu. Da bi dosegao tu točku gledišta, počni o svemu razmišljati naopačke, ne prihvaćaj početak bez kraja. A onda ćeš početi u stvarima vidjeti mnogo više nego što sad vidiš. Što je vidovitost? Mi sad sjedimo na verandi i vidimo dio vrta. Ako želiš vidjeti cijeli vrt, moraš se popeti na kat. Ako se uspneš još više, vidjet ćeš cijeli grad. Vidovnjak je osoba koja vidi više od ostalih. Da bi vidio više moraš se popeti više. To je cijela tajna.

Prvo zagospodari onime što imaš, a kasnije stremi većim stvarima. Analiziraj svoj dan. Posvećuješ li puno vremena potrazi za višim stvarima? Pokušaj se svakog sata zapitati što si učinio kroz taj sat. Yogini se to pitaju svake minute.

Na kušnji je plemenitost.




Post je objavljen 06.03.2020. u 13:49 sati.