Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/procitano

Marketing

12 pravila za život – protuotrov kaosu

Jordan B. Peterson
Izdavač: Verbum 2018.

Ljudska svijest takorekuć jednom nogom stoji u redu, a jednom u kaosu, održavajući ravnotežu između poznatoga i nepoznatog, sigurnog i neistraženog. Ako se previše usmjerimo na prvi aspekt, zapadamo u samodopadnost i rutinu ili, u najekstremnijim slučajevima, u tiraniju, a ako na drugi, onda smo potpuno izgubljeni , onda se prepuštamo ništavilu.

Utjeloviti taj arhetip heroja i živjeti svoj život kao pustolovinu i priliku za istraživanje nepoznatoga jedan je od načina da iskusimo psihološko i duhovno ispunjenje.

Ako želite promijeniti ovaj pokvareni svijet 'prvo prestanite raditi ono što znate da je pogrešno. Prestanite već danas.'

Red i kaos su yin i yang poznatoga taoističkog simbola: dvije zmije, od glave do repa. Red je bijela muška zmija, kaos je crni ženski dvojnik. Crna točka u bijelom i bijela točka u crnom ukazuju na mogućnost preobrazbe, baš onda kada se stvari čine sigurnima, može se pojaviti nešto nepoznato, neočekivano i veliko. I obrnuto, baš onda kada se sve čini izgubljenim, novi red može nastati iz katastrofe i kaosa.

Snovi osvjetljuju mračne prostore koje razum tek mora istražiti.

Na koji bi način svijet mogao biti oslobođen od strašne dileme sukoba s jedne i psihološkoga i društvenog rastakanja s druge strane? Odgovor je sljedeći: uzdizanjem i zavojem pojedinca, spremnošću svih da na ramena preuzmu teret Bića i prihvate herojski put. Svatko od nas mora preuzeti što veću odgovornost za vlastiti život, društvo i svijet. Svatko od nas mora govoriti istinu, popraviti što je pokvareno i slomiti i ponovno stvoriti ono što je staro i zastarjelo. Na taj način možemo i moramo smanjiti patnju koja truje svijet. To je velik zahtjev. Traži se od nas. Ali alternativa – užas autoritarnoga vjerovanja, kaos urušene države, tragična katastrofa neobuzdane prirode, egzistencijalna tjeskoba i slabost pojedinca bez cilja – zacijelo je gora.

Duša svakoga pojedinca vječno žeđa za junaštvom istinitoga Bića i da je spremnost za preuzimanjem odgovornosti isto što i odluka za življenjem smislena života.

GLAVU GORE I DRŽITE SE USPRAVNO

Pobjednika karakteriziraju visoka razina serotonina i niska razina oktopamina.

Oni koji počinju dobivati vjerojatno će dobivati još više. Priceov zakon

Obratite pozornost na svoje držanje. Prestanite se poginjati i povijati. Recite što vam je na umu. Izložite svoje želje tako kao da imate pravo na njih – ili barem jednako pravo kao i drugi. Hodajte uspravno i gledajte ravno ispred sebe. Usudite se biti opasni. Potaknite serotonin da obilno poteče vašim neuronskim putovima koji očajnički trebaju njegov smirujući utjecaj.

ODNOSITE SE PREMA SEBI KAO PREMA NEKOME KOME STE DUŽNI POMOĆI

Puno je bolje učiniti Bića za koja se brinete sposobnima, nego ih štiti.

Nijedna samosvjesna žena koja jasno vidi stvari neće tolerirati neprobuđena muškarca. Dakle, Eva smjesta dijeli plod s Adamom. To njega čini samosvjesnim. Malo se toga promijenilo: žene čine muškarce samosvjesnima od početka vremena. To čine prvenstveno odbijajući ih – ali i posramljujući ih, ako muškarci ne preuzmu odgovornost. To nije iznenađujuće budući da prvenstveno žena nosi breme reprodukcije. Vrlo je teško zamisliti kako bi moglo biti drukčije. Sposobnost žene da posrami muškarca i učini ga samosvjesnim još uvijek je primarna prirodna sila.

Ne želim da nestanu žene koje samom pojavom oduzimaju dah samo zato da se sve druge ne bi osjećale posramljeno. Ne želim da iščeznu intelektualci poput Johna von Neumanna samo zato što je moje poznavanje matematike jedva na srednjoškolskoj razini.

Kako su ljudska bića evoluirala, njihov se mozak, koji je na koncu evoluirao do samosvijesti, silno proširio. To je uzrokovalo evolucijsku borbu između glave fetusa i majčine zdjelice. Žena je velikodušno proširila svoje bokove, gotovo do granice da više ne može trčati. Dijete je, sa svoje strane, dopustilo majci da ga rodi gotovo doginu dana ranije u usporedbi s drugim sisavcima njegove veličine, i to s nepotpuno razvijenom lubanjom. Ovo je bilo i jest bolna prilagodba za oboje. Novorođenče, praktički još u fetalnom stadiju, gotovo je u potpunosti ovisno o majci tijekom prve godine. Programiranost čovječjega masivnog mozga znači da mora proći kroz osposobljavanje sve do osamnaeste (ili tridesete) godine života prije nego se izgura iz gnijezda. O posljedičnim porođajnim bolima za ženu da i ne govorimo, kao i o visoku riziku smrtnosti i za majke i za djecu. Sve to znači da žene plaćaju visoku cijenu za trudnoću i odgoj djece posebice u ranoj dobi, te da je jedna od neizbježnih posljedica - ženina povećana ovisnost o ponekad nepouzdanoj i uvijek problematičnoj volji muškarca.

Božja poruka Adamu : Muškarče, budući da si poslušao ženu, oči su ti se otvorile. Tvoj božanski vid, koji si zadobio zbog zmije, žene i voćke, omogućuje ti da vidiš daleko, pa čak i u budućnost. Ali oni koji vide budućnost mogu zauvijek gledati kako nevolje dolaze i moraju biti spremni na sve neizvjesnosti i mogućnosti. Da bi to mogao, morat ćeš vječno žrtvovati sadašnjost za budućnost. Moraš staviti sa strane užitak radi sigurnosti. Ukratko: morat ćeš raditi i bit će ti teško. Nadam se da ti se sviđaju trnje i drač, zato što ćeš ih mnogo uzgojiti.

Onaj komu život ima zašto, može se nositi s gotovo svakim kako. Friedrich Nietzsche

SPRIJATELJITE SE S LJUDIMA KOJI VAM ŽELE NAJBOLJE

Ostavio sam iza sebe dobar dio svoje prošlosti. U malenu mjestu svatko zna tko si. Vučeš za sobom svoje godine poput psa koji trči s limenkama zavezanim za rep. Ne možeš umaći onome što si bio. Tada nije sve bilo na internetu, i Bogu hvala na tome, ali bilo je jednako neizbrisivo pohranjeno u izgovorenim i neizgovorenim očekivanjima i sjećanju svake osobe.
Onda kada se preselite, sve je u zraku, barem na neko vrijeme. Stresno je, ali u kaosu su i nove mogućnosti. Nitko vas, pa ni vi sami, ne može ukalupiti u svoje stare predodžbe. Izbačeni ste iz svih svojih rutina. Možete stvoriti nove, bolje rutine, s ljudima koji teže boljim stvarima.

USPOREĐUJTE SEBE S ONIM ŠTO STE VI BILI JUČER, A NE S ONIM ŠTO JE NETKO DRUGI DANAS

Budućnost je nalik prošlosti, no postoji ključna razlika. Prošlost je nepromjenjiva, a budućnost može biti bolja. Može biti bolja u određenoj mjeri – mjeri koja se možda može doseži u samo jednome danu, uz minimalan angažman. Sadašnjost je uvijek manjkava, ali možda nije toliko važno mjesto s kojega krećete koliko smjer u kojem se krećete. Možda se sreća uvijek nalazi u putovanju uzbrdo, a ne u prolaznu osjećaju zadovoljstva koji vas čeka na sljedećem vrhu. Puno je sreće u nadi, ma koliko dubok bio podzemni svijet u kojemu je ta nada začeta.

NE DOPUŠTAJTE SVOJOJ DJECI DA RADE BILO ŠTO ZBOG ČEGA VAM SE NE ĆE SVIĐATI

PRIJE NEGO ŠTO POČNETE KRITIZIRATI SVIJET, PRVO VLASTITU KUĆU DOVEDITE U SAVRŠEN RED

TEŽITE ZA ONIM ŠTO JE SMISLENO, A NE ZA ONIM ŠTO JE PROBITAČNO

Postoje milijarde mrtvih činjenica. Internet je groblje mrtvih činjenica. No ideja koja obuzme jednu osobu živa je. Želi se izraziti i zaživjeti u svijetu.

Ljudska je psiha bojno polje ideja. Ideja ima cilj. Ona želi nešto. Ona postavlja vrijednosnu strukturu.

GOVORITE ISTINU – ILI BAREM NEMOJTE LAGATI

PRETPOSTAVITE DA OSOBA KOJU SLUŠATE MOŽDA ZNA NEŠTO ŠTO VI NE ZNATE

Dakle, slušajte sami sebe i one s kojima razgovarate. Vaša mudrost nije u znanju koje već imate, nego u neprestanoj potrazi za znanjem, a to je je najviši oblik mudrosti. Upravo je zato delfska proročica postavila Sokrata, koji je uvijek tražio istinu, kao uzro. Opisala ga je kao najmudrijega čovjeka na zemlji zato što je znao da ništa ne zna.
Pretpostavite da osoba koju slušate možda zna nešto što vi ne znate.

GOVORITE PRECIZNO I JASNO

Ograničenja naše percepcije predmeta i nas samih dođu do izražaja onda kada se pokvari nešto na što se u našemu pojednostavljenom svijetu obično možemo osloniti. Tada u prvi plan izbije složeniji svijet koji je oduvijek bio prisutan, samo nevidljiv, svijet koji smo zanemarivali iz praktičnih razloga.

Nikada ne podcjenjujte razornu moć grijeha propusta.

NE OMETAJTE DJECU DOK SKEJTAJU

U domaćinstvu koje nalikuje toj vještičjoj kući najukusniji, najbolji dio djeteta koji se proždire njegov je duh. Pretjerana zaštita uništava dušu u razvoju.

POMILUJTE MAČKU KADA JE SRETNETE NA CESTI

Svaki se čovjek nekada nađe u situaciji da se pita Zašto baš ja, Čemu ovo?
Zamislite biće koje je sveznajuće, sveprisutno i svemoćno. Što takvu biću nedostaje? Odgovor? Ograničenje.
Ako ste već sve, posvuda i uvijek, nemate kamo otići i nemate što biti. Sve što može biti već jest, a sve što bi se moglo dogoditi već se dogodilo. Upravo je zato Bog stvorio čovjeka. Bez ograničenja nema priče. Bez priče nema Bića. Ta mi je ideja pomogla da se nosim sa zastrašujućom krhkošću Bića.

Trideset žbica okreće se oko jedne osovine.
No tek središnja praznina čini kola upotrebljivima.
Od gline je napravljena posuda,
No jedino je praznina čini korisnom.
Soba ima prozore i vrata, no ono
Što je čini korisnom jest njezina praznina.
Stoga ono što vidiš ima svoje prednosti,
A ono što ne vidiš čini stvari korisnima.

Superjunak koji može učiniti bilo što, čini se, uopće nije superjunak. Nije ni po čemu poseban, prema tome, ništa je. Nema se protiv čega boriti tako da mu se čovjek ne može ni diviti. Čini se da svako razumno biće zahtjeva ograničenje. Možda je to zato što Biće zahtijeva postojanje, baš kao i samu egzistenciju – a postati znači postati nešto više, ili barem nešto drukčije. To je moguće samo nečemu što je ograničeno.

Dosta je svakom danu zla njegova. Evanđelje po Mateju, 6.34
U značenju – Živi u sadašnjem trenutku i ne brini se za budućnost.
Krist poziva svoje sljedbenike da polože vjeru u Božje kraljevstvo i istinu. To je svjesna odluka da pretpostavimo primarnu dobrotu Bića. To je čin hrabrosti. Ciljajte visoko, poput Pinokijeva Geppetta. Zaželite nešto veliko i zatim se ponašajte u skladu s tim ciljem. Jednom kada se uskladite s nebom, možete se usredotočiti na pojedini dan. Budite pažljivi dovedite u red ono što možete kontrolirati. Popravite ono što je u neredu, a ono što je dobro učinite još boljim. Možda ćete uspjeti ako budete pažljivi. Ljudi su vrlo čvrsti. Mogu preživjeti velike boli i gubitke. Ali, da bi ustrajali, moraju moći vidjeti dobro u Biću. Ako ostanu bez toga, onda su uistinu izgubljeni.

Psi su poput ljudi. Oni su prijatelji i saveznici ljudskih bića. Društveni su, hijerarhijski strukturirani i pripitomljeni. Sretni su na dnu obiteljske piramide. Odanošću, divljenjem i ljubavlju uzvraćaju za pažnju koju dobiju. Psi su sjajni.
Mačke su, međutim, posebna stvorenja. Nisu društvene ni hijerarhijski organizirane (osim ponekad, ali i tada nakratko). Samo su djelomično pripitomljene. Ne rade trikove. Prijateljski su raspoložene samo kada je po njihovu. Psi su pripitomljeni, ali mačke su donijele odluku. Djeluju kao da su spremne za interakciju s ljudima iz vlastitih neobičnih razloga. Za mene su mačke očitovanje prirode, Bića, u njegovu gotovo čistu obliku. Štoviše, one su oblik Bića koji gleda ljudska bića i daje svoje odobrenje.

ŠTO MI JE ČINITI S NOVOPRONAĐENOM SVJETLOSNOM OLOVKOM?

Što više dobra u što manje vremena.
Pobrini se da dobro koje učiniš u toj godini uspije nadmašiti samo ono dobro koje ćeš učiniti godinu nakon toga.
Ciljaj prema raju i usredotoči se na danas.

Ispravno se usmjerite, a onda – i tek onda – moći ćete se usredotočiti na dan. Usmjerite pogled prema Dobromu, Lijepom i Istinitom, a onda se otvoreno i pažljivo usredotočite na zahtjeve svakoga trenutka. Dok marljivo radite na zemlji neprestano smjerajte prema nebesima. Na taj se način u potpunosti posvećujete budućnosti dok se u isto vrijeme potpuno posvećujete sadašnjosti.

Poštivati svoju suprugu kao Majku Božju znači zapažati i podupirati sveti element njezine majčinske uloge (ne samo uloge majke vaše djece, nego uloge majke kao takve). Društvo koje to zaboravlja ne može opstati.

Budite potpora svojoj kćeri.
Činite za roditelje sve da opravdate žrtve koju su podnijeli.
Pozovi neznanca u svoju kuću i odnosi se prema njemu kao prema bratu tako da to doista može postati.
Iskreno i oprezno ponudite pomoć posrnulima, ali ne zapadajte u isti glib s njima.

Kako bih trebao poučavati druge? Podijeli s njima ono što držiš uistinu važno.

Što mi je činiti s rastrganom nacijom? Ponovno je poveži govoreći istinu.

Što bih trebao učiniti za Boga, svojega Oca? Žrtvuj sve što ti je drago zbog savršenosti. Pustite da sagore suhe grane tako da se uzmogne razbujati novo raslinje.

Što mi je činiti s lažljivcem? Pusti ga da govori pa će se razotkriti.

Kako bih se trebao nositi s prosvijetljenim čovjekom? Zamjeni ga onim koji istinski traga za prosvjetljenjem.

Ispravno biće je proces, a ne stanje, putovanje a ne odredište.

Što mi je činiti kada osjećam prijezir prema onome što imam? Sjeti se onih koji ničega nemaju i nastoj biti zahvalan.

Onaj tko poznaje ljude je mudar.
Onaj tko poznaje sebe je pronicljiv.
Onaj tko pobjeđuje druge je snažan.
Onaj tko ovlada sobom istinski je vladar.
Onaj tko zna što je dovoljno uistinu je bogat.
Onaj tko marljivo radi je odlučan.
Onaj koji ne gubi svoje mjesto živjet će dugo.
Onaj tko umre, ali ne 'nestane', uživa istinsku dugovječnost.

Što mi je činiti kada me obuzme pohlepa? Sjeti se da je doista bolje davati nego primati.

Što mi je činiti kada zagadim svoje rijeke? Traži živu vodu i pusti je da očisti Zemlju.

Što mi je činiti kada moj neprijatelj doživi uspjeh? Ciljaj malo više i budi zahvalan za lekciju.

Što mi je činiti kada sam umoran i nestrpljiv? Zahvalno prihvati ruku koja ti je pružena za pomoć.

Što mi je činiti s činjenicom da ću ostarjeti? Zamijeni potencijal svoje mladosti s postignućima svoje zrelosti.

Život življen u punini opravdava svoja ograničenja.

Što mi je činiti kada moje novorođenče umre? Brini se za druge voljene osobe i ublaži njihovu bol. Nužno je ostati snažan pred licem smrti jer smrt je neodvojiva od života. Upravo zato kažem svojim studentima: nastojte biti osoba na koju će se na sprovodu vašeg oca svi moći osloniti u svojoj boli i nevolji. Snaga pred licem nevolje, to je vrijedna i plemenita ambicija. To je vrlo različito od želje da nam život prođe bez nevolja.

Što mi je činiti kada nastupi strašan trenutak? Usredotoči se na sljedeći ispravan potez.

Kada sve postane kaotično i nesigurno možda otkrijemo da nas još jedino može voditi naš karakter koji smo prethodno izgradili smjerajući uvijek prema gore i usredotočujući se na trenutak koji je pred nama.

Moramo se držati zajedno pred tragedijom egzistencije. Naša nam obitelj može biti dnevni boravak s kaminom u kojemu je udobno, vedro i toplo dok vani bjesni zimska oluja.

Što mi je činiti da osnažim svoj duh? Ne laži i ne čini ono što prezireš.
Što mi je činiti da oplemenim svoje tijelo? Koristi ga samo u službi svoje duše.
Što mi je činiti s najtežim pitanjima? Vjeruj da su ona vrata do staze života.
Što mi je činiti sa siromahom u nevolji? Nastoj svojim dobrim primjerom uzdiži njegovo slomljeno srce.
Što mi je činiti kada me zovu da govorim pred brojnom publikom? Uspravi se i reci svoje slomljene istine.

Nadam se da vam drevna mudrost o kojoj sam govorio ulijeva snagu. Nadam se da se u vama zapalila iskra. Nadam se da se sada možete uspraviti, dovesti u red svoje obiteljske odnose i donijeti mir i blagostanje svojoj zajednici. Da ćete osnažiti i ohrabriti one koji su vam povjereni na brigu i da ih ne ćete štititi do te mjere da ih učinite slabima.
Želim vam sve najbolje i nadam se da i vi možete željeti najbolje drugima.




Post je objavljen 06.03.2020. u 13:42 sati.