Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

BAŠ NAS (ME) BRIGA




Još uvijek postoji službena stranica Karnevalske Udruge Markova kumpanija u Pagu koja ne donosi nikakve vijesti s ovogodišnjeg karnevala, nisu ni podigli humoristično-satirični karnevalski list "Baš nas briga".


Baš nas briga humoristični je list koji izlazi dva puta godišnje na završetku zimskog i ljetnog karnevala u gradu Pagu. Pažani i njihovi gosti uvijek željno iščekuju da se list podjeli, jer je on kruna karnevalskih zbivanja, koji promovira paški govor, to specifično paško "ca" i paški humor na svoj specifičan način sa "rožima u tašku".

Ovogodišnji broj Baš nas briga, trebao je biti 43. po redu ili je možda i bio? Oni koji su preuzeli na sebe obvezu da su "službeni", trebali su u najmanju ruku na svojim službenim stranicama izvijestiti da to više nisu i da se svatko snađe kako zna i umije. Ovako je u paškom stilu: "brigo moja pređi na drugoga, ja san se štufa", šira javnost ostala prikraćena za znamen paškog karnevala koji se zove "Baš nas briga".

Dok su Senjani podigli spomen ploču kojom obilježavaju 100 godina od izlaženja karnevalskog humorističnog lista koji se sada zove "Metla i škovacera", mi smo se u Pagu potrudili da relativno brzo nakon odlaska idejnog tvorca lista Baš nas briga, Stjepana Sabalića – Stipe Korena ovaj list ode u zaborav. Toliko o održavanju tradicije.

Svojom osobnošću, ljubavi prema karnevalu i svom Pagu Stipe Koren svjedočio je i nikada na razini vrijeđanja svojim pisanjem dotaknuti sve gradske strukture, kako političke, tako i one koji su se bavile i drugim djelatnostima. Znao je dotaknuti se penzionera, mladeži, paških starih mladića i divojki i uvijek u granicama humora.

Malo je karnevalskih sredina koja se mogu pohvaliti da imaju svoj karnevalski list. Baš nas briga je list koji se mogao pohvaliti da je izlazio u kontinuitetu više od pola stoljeća. Posebnost je bila da se sadržaj lista tajio do samog izlaska i svi su čekali da se slučajno ne nađu u listu. Međutim vrijedila je i ona, da nisi Pažanin ako se bar jednom nisi našao u Baš me briga.


Post je objavljen 26.02.2020. u 12:47 sati.