Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

IPAK SE KREĆE PREMA REALNOSTI!




OBRTNIČKO OBRAZOVANJE S MENTORIMA ZA POTREBE TRŽIŠTA

U Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta 24. veljače svečano su dodijeljeni Ugovori o naukovanju, onim poduzetnicima koji aktivno sudjeluju u obrazovanju mladih te im neposredno prenose znanja i vještine potrebne za samostalan rad u sklopu projekta “Poticanje obrazovanja za vezane obrte temeljene na sustavu naukovanja“ vrijednog 250 milijuna kuna.
Provedba ovog projekta započela je 2016. godine kada je obrtnicimam dodijeljeno prvih 34 potpore u ukupnom iznosu od 2.107.030,32 kune. Godinu kasnije, dakle 2017. broj dodijeljenih potpora porastao je na 98 u iznosu od 5.505.625,25 kuna, da bi se 2018. godine dodijelilo 188 potpora u ukupnom iznosu od 10.492.830,50 kuna. Ove je akademske godine napravljen novi iskorak, te je broj potpora višestruko povećan, pa će tako za više od 500 gospodarskih subjekata biti dodijeljene potpore za naukovanje vrijedne 35 milijuna kuna. U okviru mjere u Vladi je osmišljeno i porezno rasterećenje obrtnika poduzetnika koji su mentori učenicima. U ovom konkretnom slučaju to znači da svaki poduzetnik koji ima učenika, budućeg majstora, za kojega danas dobiva potporu za naukovanje, nakon što zaposli tog istog majstora zahvaljujući poreznoj reformi od 1. siječnja 2020. godine, država će ga rasteretiti u vidu smanjenja poreza i prireza na dohodak od nesamostalnog rada za 100% za zaposlenika do 25 godina života, odnosno za 50% od 26. do 30. godine života
Projekt „Naukovanje za obrtnička zanimanja“ financiran je iz Europskog socijalnog fonda, na način da je 85% sredstava sufinancirano iz ESF-a, dok je 15% udio nacionalnog sufinanciranja iz Državnog proračuna.

Postignuto je da trošak nagrade učenika bude minimalan za gospodarske subjekte koji provode naukovanje za obrtnička zanimanja. Naime, Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta učenicima dodjeljuje 18.000 kuna stipendije na godišnjoj razini, a poduzetniku koji sudjeluje u obrazovanju učenika, odnosno naukovanju, sufinancira 80% troška učeničke nagrade. Također, gospodarskim subjektima kod kojih su učenici na naukovanju, može se dodijeliti iznos od 60.000 kuna godišnje po mentoru.
Događaju je osim ministra Horvata a u ime Ministarstva rada i mirovinskog sustava bio nazočan državni tajnik Dragan Jelić, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec koji je uputio poziv prisutnim poduzetnicima da svoje vlastito znanje nesebično prenose na nove generacije te da u ovoj fazi školovanja mogu sebi pripremati buduće radnike – majstore. Uz njih, ovoj su svečanosti prisustvovali i državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić te pomoćnici ministra Ana Mandac i Damir Juzbašić, ravnatelj HZZ-a Ante Lončar, predstavnik HGK Božo Pavičin te ostali.





Post je objavljen 25.02.2020. u 05:03 sati.