Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Gradina Karaštak – nijemi svjedok prapovijesnog doba

Oko 500 metara sjeverozapadno od naselja Putini (69 stanovnika – 2011. g.), Općina Kanfanar, nalazi se brdo Karaštak. Naselje se nalazi na cesti D303 koja spaja Rovinj s Istarskim ipsilonom (čvor Kanfanar).



Šetnju smo započeli na raskršću s makadamskom cestom koje se nalazi nekih dvjestotinjak metara zapadno od naselja Putini, u pravcu Rovinja.



Od raskršća smo krenuli makadamskom cestom prema sjeveru, uzbrdo. Nakon šestotinjak metara stigli smo do raskršća pored kojeg se nalazi ograđenog područja vodovoda. Na raskršću smo skrenuli lijevo, na asfaltiranu cestu, te smo nakon dvjestotinjak metara stigli do vrha brda Karaštak (201 mnv).



Na samom vrhu brda nalazi se vodosprema Karaštak koja je izgrađena na mjestu prapovijesne gradine.



Gradina je imala dva niza bedema, vanjski i unutarnji. Ulaz u naselje na vanjskom bedemu je bio s istočne strane. Pretpostavlja se da se je na gradini živjelo od brončanog pa sve do željeznog doba.



Kada smo došli do vodospreme, skrenuli smo lijevo i napravili krug oko nje. Tu smo zatekli okomito postavljene kamene ploče, poredane jedna za drugom u dva reda. To je bio hodnik koji je vodio od ulaza, u unutarnjem bedemu, pa sve do najviše točke naselja. Uloga tog hodnika nije odgonetnuta.



Dalje smo vidjeli kamene blokove raznih veličina, od kojih neki izgledaju impozantno. Kameni blokovi su zidani suhozidnom tehnikom, dok su šupljine među njima popunjavane sitnim kamenjem.



Za lokalitet Maklavun (Maklavun – tumul i/ili prapovijesni opservatoriji) smatra se da je moguća grobnica (tumul) nekog velikaša s gradine Karaštak. Maklavun je udaljen oko 1,5 km zračne linije od Karaštaka.



Nakon što smo obišli gradinu, dojam mi je, da je u ono doba naselje na brdu Karaštak bio jedno od važnijih i većih na tom području.



Karta s lokacijom Gradine Karaštak.



Dužina rute 846 m.



Post je objavljen 24.02.2020. u 18:34 sati.