Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

EUROPSKA KOMISIJA ŠALJE ZAŠTITNU OPREMU U KINU


EU PODRŽAVA MIKRO PODUZEĆA U BALTIČKIM ZEMLJAMA




Objavljujem Dnevne vijesti Europske komisije, od 20.2. 2020. Bruxelles

COVID-19: Europska komisija sudjeluje u slanju zaštitne opreme u Kinu i koordinira napore na repatrijaciji

Komisija je pomogla slanje dodatnih 17 tona zaštitne opreme u Kinu zahvaljujući francuskom zrakoplovu koji je mobiliziran kroz mehanizam civilne zaštite EU-a. Po povratku, avion će donijeti i europske državljane koji su bili u Wuhanu. Osim toga, 19.2. su dva talijanska aviona poletjela za Japan kako bi vratili europske državljane sa krstarenja brodom Diamond Princess u Yokohami. EU sufinancira do 75% troškova ove letove.
„Pomogli smo u isporuci više od 30 tona opreme u Kinu i nastavit ćemo ovaj vikend. Zahvaljujem francuskim i talijanskim vlastima što pomažu u sigurnom dovođenju građana EU i isporuku opreme za hitne slučajeve u Kinu. Odličan je primjer europske suradnje. Komisija nastavlja raditi 24 sata dnevno, 7 dana u tjednu, kako bismo pomogli našim državama članicama i Kini “, rekao je Janez Lenarčič, povjerenik za upravljanje krizama. Zaštitna oprema, koju isporučuju Francuska, Estonija i Latvija, uključuje maske, rukavice, zaštitnu odjeću i dezinficijens. Europska komisija u stalnom je kontaktu s državama članicama, Europskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti i Svjetskom zdravstvenom organizacijom o svim aspektima epidemije korona virusa COVID-19.


Investicijski plan za Europu podržava mikro poduzeća u baltičkim zemljama

Europski investicijski fond (EIF) i Noviti Finance potpisali su ugovor o suradnji u iznosu od 10 milijuna eura kako bi mikropoduzećima u baltičkim zemljama(Latviji, Litvi i Estoniji omogućili bolji pristup financiranju. Sporazum je podržan programom zapošljavanja i socijalnih inovacija (EaSI) i Investicijskim planom za Europu. Noviti Finance iskoristit će to kako bi mikropoduzećima i poljoprivrednicima omogućio bolji pristup do 25.000 eura u svim baltičkim državama. Komentirajući sporazum, izvršni potpredsjednik Valdis Dombrovskis rekao je:
"Ekonomija koja djeluje za ljude znači poticanje ambicija i poduzetničkog talenta naših građana. Današnji dogovor izvrstan je korak u tom smjeru. Sporazum Europskog investicijskog fonda u iznosu od 10 milijuna eura u skladu s Investicijskim planom za Europu s Noviti Financeom znači da mala poduzeća s do devet zaposlenih mogu imati koristi od zajmova do 25.000 eura. Ovaj financijski poticaj pruža mikro poduzećima u Latviji, Litvi i Estoniji stvarnu priliku za napredak i širenje. " Od veljače 2020. investicijskim planom prikupljeno je 462,7 milijardi eura ulaganja u EU, uključujući 1,1 milijardu eura u Latviji, 1,7 milijardi u Litvi i 1,6 milijardi u Estoniji te je podržalo više od 1,1 milijuna početnih i malih poduzeća i srednja poduzeća.

EU za tržište kapitala: Akcijski plan Unije za tržišta kapitala CMU prelazi na novu razinu

Forum na visokoj razini o tržištu kapitala objavio je 20.2. privremeno izvješće o napretku Unije za tržište kapitala (CMU). Komisija je zatražila od grupe od 28 stručnjaka za tržište kapitala na visokoj razini iz cijele EU-a da pregledaju napredak koji je postignut nakon što je prvi put pokrenut Akcijski plan Unije za tržišta kapitala (CMU) 2015. Također su dobili zadatak da predlože nove ciljane akcije za daljnje napredovanje CMU-a. Današnje izvješće govori o učincima dosad poduzetih mjera, preostalim preprekama u ispunjenju CMU-a i načinima njihova prevladavanja.
Forum na visokoj razini poziva na snažnu i neposrednu političku podršku i koordinaciju između svih institucija EU-a kako bi se potaknule smjele reforme kako bi CMU mogao ispuniti svoja obećanja. Privremeno izvješće sadržavat će preporuke Grupe koje će biti sastavni dio njegovog završnog izvješća u svibnju 2020. Taj će rad biti važan doprinos vlastitim razmišljanjima Komisije prilikom izrade njenog sljedećeg Akcijskog plana o Uniji na tržištu kapitala kasnije ove godine.
Valdis Dombrovskis, izvršni potpredsjednik Komisije, također zadužen za financijsku stabilnost, financijske usluge i tržište kapitala, rekao je: "Moramo diverzificirati izvore financiranja za europske tvrtke i povećati mogućnosti ulaganja za europske građane. Dobro razvijen i integrirani kapital tržišta je ključan za suočavanje s izazovima koje predstavljaju klimatske promjene, tehnološki razvoj i demografske promjene. Stručna skupina na visokoj razini daje vrijedan doprinos pokretanju programa Unije za tržište kapitala. Radujem se njezinim preporukama i nadam se da mogu računati na punu podršku naših država članica i Europskog parlamenta da CMU pređu na novu razinu



Post je objavljen 21.02.2020. u 05:00 sati.