Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zhb

Marketing

Gradovi i mjesta: Nacionalni parkovi Hrvatske

Hrvatska je poznata po prekrasnom modrom moru, otocima, pješčanim i stjenovitim plažama, planinama, očaravajućim ravnicama, špiljama i jamama, rijekama, jezerima, močvarama, mnogobrojnim raznovrsnim životinjama i biljkama među kojima ima dosta endema. Ekološki je jedan od najočuvanijih prostora u Europi i sva ta prirodna bogatstva čine pravi mali raj. Zbog prirodnih posebnosti postoje površine koje su zaštićena područja. Njih je 8,55% ukupnog teritorija Hrvatske.
Ukupno je zaštićeno 408 područja u različitim kategorijama zaštite: strogi rezervat (2), nacionalni park (8), posebni rezervat (77), park prirode (11), regionalni park (2), spomenik prirode (80), značajni krajobraz (82), park-šuma (27) i spomenik parkovne arhitekture (119).
Neke od tih prelijepih zaštićenih prostora posjetila sam, neke davno a neke nedavno. Budući da volim ljepotu prirode, svi ti posjeti usjekli su mi se duboko u svijest i ostavili lijepa sjećanja. U spomen toga uradila sam videozapise i prezentacije posječenih nacionalnih parkova i parkova prirode.
Nacionalni parkovi Hrvatske
Brijuni
Kornati
Krka
Mljet
Paklenica
Plitvička jezera
Risnjak
Sjeverni Velebit


NP Brijuni


Brijuni su otočje i nacionalni park koji se nalazi uz istarsku obalu nasuprot Fažane a sastoji se od 14 otoka i otočića.
Povijest Brijuna seže u treće tisućljeće prije Krista kada su na Brijunima živjeli etnički nepoznati stanovnici koji su se bavili ratarstvom, stočarstvom, lovom i ribolovom, a oružje i oruđe izrađivali su od kamena, kostiju i pruća. Za vrijeme velike Egejske seobe naroda u prvom tisućljeću prije Krista na Brijune dolazi ilirsko pleme Histri, po kojima je kasnije Istra i dobila ime. Nakon njih dolaze Rimljani. Na Brijunima postoje mnogi kulturno-povijesni ostaci od kojih su najpoznatiji i najsačuvaniji rimski ladanjski dvorac s termama, Venerinim hramom, zatim Bizantski kastrum, te bazilika Sv. Marije.
Zahvaljujući svojoj razvedenoj obali, povijesti, raznovrsnoj flori i fauni Brijune znaju zvati i "rajem na Zemlji" pa su 1983. godine proglašeni nacionalnim parkom i omiljena su turistička destinacija.
Brijuni

NP Risnjak (Snježnik)


Planinski masiv Risnjak nalazi se u Gorskom kotaru. Sastoji se od više planinskih vrhova i pripada u najljepše hrvatske planine. Bogatstvo biljnog i životinjskog svijeta vidljivo je na svakom koraku. Planina je dobila ime po risu koji živi u njezinim šumama. Pod Risnjakom izvire rijeka Kupa jedna od najčišćih rijeka u Hrvatskoj. Najznačajniji vrhovi Risnjaka su: Veliki Risnjak i Snježnik.
Risnjak

NP Plitvička jezera


Plitvička jezera osobita su geološko - hidrogeološka krška pojava. To je najveći, najstariji i najposjećeniji hrvatski nacionalni park. Predstavlja šumovito - planinski kraj u kojem su se smjestila 16 jezera različitih veličina sa kristalno modrozelenom vodom. Jezera dobivaju vodu iz brojnih rječica i potoka a međusobno su spojena kaskadama i slapovima. Sedrene barijere koje su nastajale kroz desetak tisuća godina temelj su osobnosti jezera. Građa sedrenih barijera je vrlo osjetljiva i krhka pa zahtijeva visok stupanj zaštite. Na Plitvičkim jezerima nalazi se i izvor rijeke Korane. Jezera parka stepenasto se prelijevaju i silaze jedno u drugo u nizu. Dijele se na Gornja i Donja jezera. Jedan od najljepših slapova na Plitvicama nazvan je "slap Milke Trnine" po našoj svjetski poznatoj opernoj umjetnici.

Plitvička jezera

NP Krka


NP Krka poznat je po velikom broju jezera i slapova. Dobio je ime po rijeci Krki koja je dio parka. Obuhvaća područje rijeke Krke koja izvire u podnožju planine Dinare kod Knina, teče kroz kanjon dug 75 km, protječe kroz Prokljansko jezero koje je dio nacionalnog parka, te utječe u Šibenski zaljev. Rijeka Krka ima sedam sedrenih slapova čija ljepota predstavlja prirodni krški fenomen. Hidroelektrana Jaruga ispod slapa Skradinski buk druga je najstarija hidroelektrana u svijetu i prva u Europi. Zanimljiv je otočić Visovac na istoimenom jezeru koji je dio nacionalnog parka. Na otočiću nalazi se crkva i franjevački samostan. U samostanu se čuva vrlo vrijedna zbirka knjiga, umjetnina i ostalih važnih dokumenata.
NP Krka

NP Kornati


Kornati ili Kornatsko otočje sastoji se od oko 150 otočića koji čine najrazvedeniji otočni ekosustav u Jadranu. Obiluje prirodnim i kulturnim posebnostima. Okomite litice "krune" kornatskih otoka okrenute prema otvorenom moru najpopularniji su fenomen ovoga parka. One su i staništa rijetkih vrsta. Svijet kornatskoga podmorja otkriva pak neke druge zadivljujuće priče. Otočje nema naselja ali kopneni dio Parka je u privatnom vlasništvu.
Prema legendi Kornati su nastali iz bijelih stijena koje su Bogu preostale nakon stvaranja svijeta. Bacio ih je u more, pogledao i shvatio da tu nema ništa za popravljati.
Kornati
















Post je objavljen 23.05.2020. u 17:43 sati.