Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zhb

Marketing

Gradovi i mjesta: Zagreb: Park - šuma Maksimir i Zoološki vrt Zagreb

Sastavni dio Zagreba kao njegov jedan vitalni organ jest park Maksimir sa pripadajućim zoološkim vrtom. Tim prelijepim djelom grada prošli su naraštaji Zagrebčana a on je još uvijek tu i dočekuje nove generacije.

Park - šuma Maksimir


Park Maksimir nastao je u drugoj polovici 18. stoljeća na inicijativu biskupa Maksilimijana Vrhovca koji je od biskupske šume napravio park za građane ondašnjeg Zagreba. U daljem uređenju parka važnu ulogu odigrali su biskupi Aleksandar Alagović i nadbiskup Juraj Haulik koji se smatra krajnjim tvorcem uređenja parka. Nadbiskup Haulik organizirao je izgradnju paviljona i građevina u parku od kojih i danas neke postoje. Njemu u čast promijenjeno je ime Maksimir u Jurjavec da bi nakon njegove smrti bilo vračeno ime Maksimir.
Maksimir je bio prvi park otvoren za javnost u jugoistočnoj Europi, te jedan od prvih u svijetu. Maksimir je zakonima o zaštiti prirode i o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara zaštićen kao spomenik parkovne arhitekture i kulturnog dobra.
U parku očuvana je flora i fauna nizinskih šuma a posebnu atrakciju predstavlja hrast lužnjak poznat kao "Dedek" starosti oko 600 godina. Posebnu čar i ljepotu parku daju pet jezera što prirodnih, što umjetnih. Na južnom dijelu parka smješten je zoološki vrt rodo posjećivan od građana kao i posjetitelja Zagreba.
U parku mogu se vidjeti građevinski objekti i skulpture koje su iz doba stvaranja parka kao i oni iz bliže prošlosti. Po mnogima najistaknutiji objekti parka su kameni Obelisk, Vidikovac i Mogila.
Obelisk spomenik u obliku kamene piramide koji je nadbiskup Juraj Haulik dao postaviti u Dolini dalija u čast završetka radova na parku Maksimir. Vidikovac poznat i pod nazivom Kiosk središnji je objekt iz kojeg se račvaju putevi i oko kojega su okupljene glavne partije parka. Jedan od simbola parka Maksimir svakako je Sokolska Mogila svojevrsni spomen-humak nastao 1925. godine povodom obilježavanja tisuću godišnjice hrvatskog kraljevstva. Mogila zbog svoje povijest i tajne komore koja bi se trebala otvoriti 2025. godine, izaziva poseban interes. Ulaz u park Maksimir doživio je kroz povijest promjene u izgledu i nazivu: Ulaz (ali bez natpisa imena), Jurjavec
(sa natpisom Jurjavec na luku koji povezuje stupove), Ulaz sa stihovima Gunduličeve Dubravke (1914), Park kulture (sa petokrakom) i konačno ponovno izvorni natpis iz 1914. godine.








Nadam se da će ovaj bajkoviti park sa svojim prirodno, povijesnim i kulturnim sadržajem ostati takav i kod budućih pokoljenja.
Park - šuma Maksimir

Zoološki vrt Zagreb



Zoološki vrt grada Zagreba osnovao je Mijo pl. Filipović 1925. godine i najstariji je zoološki vrt u jugoistočnoj Europi. Na dan otvorenja u njemu su bile samo tri lisice i dvije sove.
Danas u njemu moguće je vidjeti više od 7800 jedinki : sisavaca, ptica, gmazova, vodozemaca, riba i bezkralježnjaka sa gotovo svih kontinenata. Zoološki vrt sudjeluje u brojnim projektima i programima koji se bave istraživanjem i zaštitom ugroženih vrsta. Ako se ima omiljena životinja moguće ju je posvojiti. Životinja će i dalje ostati stanovnik vrta no svakim posvajanjem životinje posjetitelji pomažu u skrbi o životinjama. Kao znak zahvale dobiva se posvojiteljski paket.
Zoološki vrt Zagreb










Post je objavljen 28.01.2020. u 21:31 sati.