Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/toco1980foto

Marketing

Vrste nasilja nad fotografima

Svako malo mediji su puni priča o nasilju svih mogućih vrsta. Pa se piše o vrstama nasilja i metodama suzbijanja istog... Međutim, koliko god to nekome možda nevjerojatno zvučalo, postoji i sustavno nasilje prema fotografima, a koje se provodi na više od nekoliko načina....

Fizičko nasilje

Fizičko nasilje se svodi na fizičke napade na fotografe, od strane onih koji patološki mrze fotografe, odnsno kojima dotični "jako smetaju" i "koje se ne smije snimati", a što varirati od stavljanja ruku pred objektiv i guranja fotoaparata/kamere, preko naguravanja, pa do otvorenih i direktnih fizičkih napada koji ponekad uključuju i pokušaje uništavanja opreme.

Psihičko nasilje

Ovo varira od vrijeđanja, omalovažavanja i diskriminiranja fotografa i snimatelja, raznih vrsta uznemiravanja i šikaniranja (npr. ignoriranje u društvu, ili "sraćkanje" zbog činjenice da čovjek kod sebe fotoaparat), pa sve do otvorenih prijetnji nasiljem.

Govor mržnje

Govor mržnje koji je usmjeren prema fotografima se svodi na demagoške pokušaje guranja fotografa isključivo u neki negativni stereotip, tipa da su svi fotografi "lešinari", "voajeri", "perverznjaci", "terorsiti" i gde se ljude poziva na to da ih se maltretira na svakom koraku.

Egzistencijalno nasilje

Ovo se svodi na to da se profesionalnim i polu-profesionalnim fotografima, koji od fotografskog rada u potpunosti ili djelomično ostvaruju financijska sredstva za život, namjerno uskraćuju honorari za rad, odnosno naručena snimanja. Bilo da ih se traži da rade besplatno (odnosno da rade za "iskustvo", "reference u životopisu" isl...), bilo da im se isplaćuju minijaturni honorari, ili pak da se neprestano odgađa ispata dogovorenog honorara.

Birokratsko nasilje

U zadnje vrijeme je posebno uzelo maha i tzv. birokratsko nasilje u kojem birokrati, pod paskom "sigurnosti" i "zaštite podataka", maltretiraju fotografe birokracijom i "papirologijom", a u suprotnom ih tretiraju kao "kriminalce" i prijete kaznama. Štoviše, ponekad čak izmišljaju papirnate mudroserine od preporuka, direktiva i uredbi samo za tu svrhu, da bi fotografi gubili više vremena za bavljenje birokracijom i papirologijom nego samim snimanjem, i da ih i na račun toga svaka šuša kojoj smetaju kamere može zaj****ti!

Post je objavljen 17.02.2020. u 18:06 sati.