Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

U POLJOPRIVREDI ZA RAZDOBLJE 2021. DO 2026. NOVI SUSTAVI I VRIJEDNOSTI I PROZVODNJE!


EUROPSKA KOMISIJA PRIPREMA NOVI SUSTAV OZNAČAVANJA HRANE

Hrvatska poljoprivredna komora, ustupila mi je nove informacije s izvorima tih informacija, o tome što Europoska komisija priprema u tom širokom području Zajedničke europske poljoprivredne politike. Uzimajući u obzir samo mali dio dostupnih informacija može se zaključiti da će postojati opravdani razlozi za smanjenje poticanja poljoprivrede europskim novcem. Hrana za potrošaće proizvoditi će se na znatno zdraviji način. Za očekivati je da će proizvodnja biti dostatna. (mzz)

Generalna uprava za poljoprivredu, ribarstvo i sigurnost hrane utvrdila je tri glavna područja rizika za provedbu strategije „Od polja do stola“ - prijetnju ekonomskoj održivosti prehrambenog lanca; ugrožavanje održivost poljoprivrednih gospodarstava; smanjenje proizvodnje stoke i depopulacija u ruralnim područjima. Generalna uprava Komisije za poljoprivredu, ribarstvo i sigurnost hrane predstavila je 31. siječnja tri osnovna područja utjecaja strategije „Od polja do stola“. Oni bi trebala biti: 1. ekonomski (povećati prihode poljoprivrednika, osigurati održivost poljoprivrede, kvalitetu hrane i sigurnost ); 2 utjecaj na okoliš i klimu (osiguravanje održivog korištenja prirodnih resursa, rješavanje klimatskih promjena) i 3. socijalni utjecaji (jačanje zaposlenosti na farmama i ruralnim područjima, naglasak na zdravlju, jačanje dobrobiti životinja).
Međutim, između ovih područja postoji više napetosti - između socijalnih i ekonomskih utjecaja (jačanje okolišnih, sanitarnih i standarda kvalitete dovest će do smanjenja poljoprivrednih prinosa, održavanje prihvatljivih cijena hrane može dovesti u opasnost ekonomsku održivost hrane), između ekonomskih i okolišnih utjecaja ( smanjenje okolišnih i klimatskih tragova poljoprivrede, uz povećanje produktivnosti poljoprivrede kako bi se zadovoljila sve veća potražnja, može ugroziti održivost poljoprivrednih gospodarstava), također između utjecaja na okoliš i socijalni utjecaj (smanjenje stočne proizvodnje može dovesti do napuštanja poljoprivrednog zemljišta, depopulacije ruralnih područja i pada u bioraznolikosti).

STRATEGIJE OD POLJA DO STOLA I BIORAZNOLIKOST 31. ožujka 2020.

Komisija će 31. ožujka 2020. objaviti Strategiju "Od polja do stola" zajedno sa Strategijom o biološkoj raznolikosti EU-a s kojom planira ojačati naglasak na dobrobiti životinja, provesti akcijski plan organskog uzgoja ili moguće prepoznavanje nekih tehnika uzgoja.
Najnovije izmjene dokumenta više su naglasak na jačanju aktivnosti dobrobiti životinja na svjetskoj razini ili ublažavanju negativnog pristupa Komisije genetskom inženjeringu - neke uzgojne tehnike prema najnovijim verzijama dokumenata mogu potencijalno poboljšati održivost hrane lancem. Nadalje, Komisija planira provesti akcijski plan za organsku poljoprivredu, koji bi se trebao provoditi između 2021. i 2026. godine, s tim da će tri ključna aspekta jačati ulogu ekološke poljoprivrede u borbi protiv klimatskih promjena, potaknuti potražnju za ekološkom poljoprivredom i osigurati povjerenje potrošača te poticanje proizvođača na prelazak na ekološku poljoprivredu. Strategija "Od polja do stola" također će se pozabaviti pitanjem prehrane za građane EU kako bi se potaknule zdrave, održive i nutritivno vrijedne prehrambene navike. Komisija je naglasila ulogu prehrambene industrije, ali je navela da se za poljoprivrednike moraju održati izravne isplate kako bi se osigurala kompenzacija za pojačana prava. Strategija neće biti zakon, ali će navesti koje korake Komisija namjerava predložiti u budućnosti.


NA RAZINI EU NOVI JEDINSTVENI NAČIN OZNAČAVANJA HRANE

Europska komisija započela je s razvojem novog sustava označavanja hrane na razini EU u okviru strategije Od polja do stola. Komisija razmatra hoće li predložiti obvezno označavanje samo za nutritivne vrijednosti hrane ili će uvesti obvezno označavanje također za održivost i dobrobit životinja. Povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides rekla je da Komisija nastoji pronaći načine kako potrošačima olakšati izbor zdravih i održivih namirnica. U Europskoj uniji već postoji nekoliko dobrovoljnih inicijativa, uključujući Nutri-Score (FR), Nutrinform Battery (IT) i ugljični otisak PEF proizvoda. Na posljednjem Vijeću ministara 27. siječnja 2020. Njemačka je također pozvala na uvođenje označavanja dobrobiti životinja.

SMANJENJE UPOTRENE MINERALNIH GNOJIVA ZA NAJMANJE 30 POSTO

Europska komisija objavit će Strategiju EU o biološkoj raznolikosti 31.3.2020. Prema preliminarnim informacijama, Strategija bi mogla uključivati prijedlog za smanjenje upotrebe pesticida i mineralnih gnojiva za "najmanje 30%" u okviru Programa za održivi razvoj 2030. godine. Rizik upotrebe pesticida trebao bi se čak smanjiti za 50% do 2030. godine. Najmanje 10% europskog poljoprivrednog zemljišta trebalo bi izdvojiti za neproduktivne i krajobrazne značajke kao što su živice i stabla. U skladu s ovom Strategijom, Komisija bi također trebala predložiti nova pojednostavljena plaćanja iz ZPP-a za mala poljoprivredna gospodarstva - inicijativu poput inicijative od jednog hektara čiji je cilj zaštita usluga ekosustava. Europska unija također će morati proširiti područje ekološke poljoprivrede na 30% poljoprivrednog zemljišta. Kada je riječ o financiranju, 20 milijuna eura godišnje treba izdvojiti za financiranje oporavka okoliša u europskim zemljama, do 2030. godine. Financijska sredstva trebala bi se dodijeliti kombiniranjem EU fondova, uključujući ZPP, regionalne fondove, kohezijske fondove i "Horizon Europe". Značajno područje ,ali nije još detaljno specificirano, treba dodijeliti ekosustavima bogatim ugljikom. Strategija će biti predstavljena krajem ožujka, ali će prijedlog morati odobriti države članice i Europski parlament. Francuska planira prepoloviti količinu pesticida koji se koriste u poljoprivredi do 2025. Francuska će nastojati provesti ovaj cilj na razini EU.



Post je objavljen 16.02.2020. u 12:12 sati.