Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

MINISTAR BEROŠ PREDSJEDAO SASTANKOM EPSCO








VIDEOKONFERENCIJOM O KORONA VIRUSU

U okviru Hrvatskog predsjedanja Vijećem EU-a 7. veljače u Bruxellesu je na visokoj razini u područja zdravstva, održana videokonferencija po prvi put u povijesti Vijeća EU.
Videokonferencijom je predsjedala pomoćnica ministra zdravstva RH prim. Vera Katalinić-Janković, dr. med. Videokonferencija je bila posvećena epidemiji korona virusa na kojoj su predstavnici država članica razgovarali su o trenutnom stanju virusa u Kini, kao mjestu njegova žarišta, kao i u svijetu, o poduzetim aktivnostima te mjerama pripravnosti i odgovora na taj javnozdravstveni izazov. Uz korištenje postojećih mehanizama za redovno izvješćivanje i praćenje epidemiološke situacije u realnom vremenu, države članice potvrdile su provođenje mjera od informiranja do aktivnog zdravstvenog nadzora, te visoki stupanj pripravnosti.





STARENJE, ZDRAVLJE I KORONA VIRUS

U Bruxellesu su na razini generalnih direktora zdrastvenih ustanova svih država članica Europske unije i Europske komisije 11. veljače raspravljali o tri važne teme – izazovima populacijskog starenja, ulozi Europske unije u globalnom zdravlju te informiranju predsjedništva o korona virusu (nCOV-2019).
Predstavnici Hrvatske, ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak, njegova zamjenica Ivana Pavić Šimetin, pomoćnica za medicinu rada Marija Bubaš, pomoćnik za kvalitetu Tomislav Benjak te voditeljica Odjela za međunarodnu suradnju Iva Pejnović Franelić, tom su prilikom u ime hrvatskog predsjedanja pohvalili rad započet tijekom finskog predsjedanja te im zahvalili na dosadašnjim aktivnostima i angažmanu u području problematike izazova starenja stanovništva. Tom prilikom je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak izjavio„Svjesni smo porasta stope očekivanog životnog vijeka na globalnoj razini, te kako je stanovništvo starije od 65 godina značajan dio svjetske populacije. Tijekom narednih tri desetljeća očekujemo kako će se broj stanovnika starijih od 65 godina udvostručiti. Na području EU-a predviđa se kako će postotak stanovništva starijeg od 65 godina do 2050. godine biti 30 posto cjelokupnog stanovništva. Takve demografske promjene utječu na održivi razvoj, zbog čega je potrebno razmotriti izazove starenja u svim područjima“

Druga tema bila je vezana uz ulogu Europske unije u globalnom zdravlju te je istaknuto kako će radna skupina za javno zdravstvo na visokoj razini aktivno raditi na jačanju uloge Europske unije u globalnom zdravlju, za što je najbolji primjer koordinacijska uloga u politici cijepljenja. Hrvatsko predsjedništvo na dnevni red ovoga sastanka stavilo je i informaciju o aktivnostima vezano uz pojavu epidemije koronavirusa, a u diskusiji o tome istaknuto je da države članice provode različite mjere zaštite zdravlja, od informiranja putnika do aktivnog zdravstvenog nadzora. Sve su članice potvrdile da imaju dostupnu dijagnostičku i zaštitnu opremu.
Države članice signalizirale su potrebu za boljom suradnjom u koordinaciji aktivnosti zaštite od korona virusa, u nabavci zaštitne opreme, te u komunikaciji prema građanima, a kako bi se izbjeglo širenje dezinformacija. Istovremeno, države članice iskazale su zabrinutost vezano uz buduću opskrbu aktivnim supstancama za lijekove koji se pretežno uvoze. U tom smislu tržište EU-a ovisno je o proizvodnim kapacitetima trećih država, pretežno iz Kine i Indije.


MINISTAR BEROŠ PREDSJEDAO SASTANKOM EPSCO

Ministar zdravstva RH izv. prof. Vili Beroš predsjedao je 13. veljače sastankom EPSCO, Vijeća u formatu ministara nadležnih za zdravstvo.



Na sastanku EPSCO Vijeća,( Vijeće EPSCO okuplja ministre nadležne za zapošljavanje, socijalna pitanja, zdravstvo i zaštitu potrošača iz svih država članica EU-a) ministri su raspravljali o poduzetim mjerama i izazovima vezanim uz epidemiju koronavirusa, ističući zajedničko razumijevanje situacije i poticanje komplementarnih mjera za unaprjeđenje koordinacije nacionalnih sustava pripravnosti i odgovora, kako bi se osigurala zaštita javnog zdravstva. Ministri država članica su istaknuli potrebu istraživanja mogućnosti zajedničkog pristupa EU u suočavanju s izazovima koje nepredviđene situacije poput ovakve mogu imati na opskrbu lijekovima i medicinskom opremom.

Na sastanku su usvojeni Zaključci Vijeća o korona virusu kojim se potiču države članice na jačanje poduzetih mjera kako bi se osigurala zaštita javnog zdravstva, jačanje koordinacije između država članica u području praćenja, nadzora, dijagnostike i liječenja, te pravovremene komunikacije temeljene na znanstvenim podacima, uz poticanje daljnje suradnje u području istraživanja i razvoja.Komisiju se poziva na tješnju suradnju i pružanje podrške državama članicama u području nadzora, procjene i upravljanja rizikom, te razvoja medicinskih protumjera za koron avirus. Dodatno, Komisija može podržati države članice prenamjenom postojećih financijskih mehanizama EU, kako bi osigurali dostupnost lijekova i zaštitne opreme.



Post je objavljen 14.02.2020. u 23:51 sati.