Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/huc

Marketing

WISSEN MACHT FREI



Vidite deco, neki umetnici imaju impresivnije biografije i zanimljivije živote no što je njihovo delo. Jedna od takvih je i Olja Ivanjicki. Njeno slikarstvo je bezvezno, taj kič teško da možemo nazvati umetnošću, ali Olja ima dobru priču... Slušajte:

Rođena je u Pančevu, 1931. godine kao dete Rusa izbeglih pred Oktobarskom revolucijom. Obitelj se odmah po rođenju devojčice trajno nastanila u Kragujevcu kao i mnogi drugi izblegi Rusi. Roditelji su nastojali da djevojčici pruže kvalitetno obrazovanje pa je mala Olja zarana počela da uči, čita i piše na ruskom francuskom i nemačkom. Mrzela je to, terali su je. Stalno je nešto učila. Majka,Veronika Mihajlovna Pjotrovska, bila je slaba zdravlja i skončala je od tuberkuloze već 1936. godine. Ali više od tuberkuloze izjedala ju je sumnja da je muž, Vasilij Vasiljenko, inače naočit muškarac, vara s drugim ženama…

U travnju 1941. godine Nemci su okupirali Kraljevinu Jugoslaviju. Ustanak protiv nacističkog okupatora pod vodstvom Komunističke partije Jugoslavije počeo je julu. U septembru Feldmaršal Wilhelm Keitel izdao je strašnu naredbu: za svakog ubjenog nemačkog vojnika streljati 100 civila! Za svakog ranjenog nemačkog vojnika streljati 50 civila! Krivicu za svaki napad na nemačke vojnike, bila obzira na okolnosti, prisati komunističkoj partiji. Da je Keitel bio glupan koji je svojim zapovedima nanio veliku štetu recepciji Nemačke pisao je još Edmund Glaise von Horstenau u Dnevničkim zapisima iz NDH.

Partizani su u oktobru izvršili napad na nemačke vojnike u blizini Gornjeg Milanovca. Usledila je odmazda i prema vojnom izveštaju, ubijeno je 2.300 ljudi, uglavnom muških osoba iz Kragujevca između 16 i 60 godina, uključujući i đake 5. razreda kragujevačke gimnazije.

Tog kobnog prvog oktobra, Oljin otac, Vasilij Vasiljenko Ivanjiciki krenuo je na pijacu, kad su ga na kapiji zgrabili Nemci. Primili su ga pod mišku i grubo rekli – Idemo! Osetivši opasnost iz kuće je izjurila desetogodišnja Olja.
– NE, VODITE GA! NE VODITE MI OCA! ON JE JEDINI KOGA IMAM! ON NIJE CRVENI RUS, ON JE BELI RUS! – povikala je na dobrom njemačkom jeziku.
Nemci su stali kao ukopani. Pa zar ova mala Sprkinja da tako tečno govori njihov jezik?! E, to mora da se poštuje!
– Pustite čoveka – zapovedio je pukovnik Claus Phillip Maria Graf von Schenk.
Vojnici su odrešili čoveka.

Eto, tako je Olja spasila ocu život.
Učite deco, učite, ne možete znati kada ćete biti primorani da tuđim jezikom spasavate bližnje.
– – –
Škola stranih jezika Smiley, Jurija Gagarina 229 Beograd, Novi Beograd 11070, Srbija


Post je objavljen 14.02.2020. u 10:00 sati.