Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

SVE NAJBOLJE U HRVATSKOJ U FORTENOVA GRUPI JE


KAPITAL FORTENOVA GRUPE U SREDIŠTU RUSIJE


Lider Media objavila je u broju od 12. veljače tekst u kome kaže da Ruska središnja banka prodaje svoj kontrolni udio u banci Sberbank! A najveći pojedinačni dioničar Fortenova grupe s udjelom od 39 posto je banka Sberbank.

Da bi bilo jasnije treba reći da je Sberbank Rusija najveća ruska banka i među vodećim svjetskim financijskim institucijama. Sberbank ima trećinu ukupne aktive ruskog bankarskog tržišta, a ta je banka najveći kreditor nacionalne ekonomije te najveći depozitor u Rusiji.Osnivač i većinski vlasnik Sberbanke je Ruska središnja banka s 50% + 1 dionicom s pravom glasa. Ostale dionice banke u vlasništvu su domaćih i stranih ulagača. Dobit Sberbank Rusija 2018. je iznosila 831 milijardu rubalja, oko 11 milijardi eura.
Sberbank Rusija ima 102,9 milijuna klijenata kroz poslovanje u 21 zemlji svijeta.
Kupac je Ministartsvo financija Rusije, piše Financial Times, a prenosi Lider media. Potez je to kojim se želi postići veća kontrola nad najvećom bankom u Rusiji, a kojom se pak želi financirati obećanja ruskog predsjednika Vladimira Putina koji želi povećati životni standard u Rusiji.
Središnja banka želi, piše FT, prodati 50 posto plus jednu dionicu Sberbanke tamošnjem ministartsvu financija po 'tržišnoj cijeni', što znači za 2,8 bilijuna ruskih rublja koliko taj udio trenutno vrijedi na burzi u Moskvi. Čak 75 posto novca dobivenog tom prodajom bit će uplaćeno u državni proračun čime će se 'pomoći' u plaćanju četiri bilijuna ruskih rublja vrijedne potrošnje koju je Putin najavio.
S druge strane, rusko ministartsvo financija ovaj će 'deal' platiti iz 125 milijardi dolara vrijednog Nacionalnog fonda (koji se puni prodajom nafte i plina). Kupoprodaja Sberbanka odvijat će se u etapama i, kako piše Financial Times, bit će završena do 2022. godine.
Treba se podsjetiti da najveći pojedinačni dioničar Fortenova grupe s udjelom od 39 posto je Sberbank Rusija A ruska banka VTB (u državnom vlasništvu) ima 7,5 posto.
Ovim potezom država Rusija postaje najveći neizravni vlasnik Fortenova grupe. Ukupno kad se zbroje spomenuti udjeli dobije se da će 46,5 posto biti pod kontrolom banaka koje će biti u vlasništvu države.

SVE ŠTO JE NAJBOLJE U FORTENOVA GRUPI JE

U Maloprodaji i Veleprodaji prihodi Fortenova grupe poslovanjem u Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, BiH i Crnoj Gori premašuje 31 milijardu kuna što je oko 4 milijarde eura. Konzum, Mercator, Idea i Roda su ključni brendovi
Fabris Peruško je glavni izvršni direktor Fortenove grupe a Maksim Poletayev predsjednik upravnog odbora! „Fortenova grupa je posvećena stvaranju nove vrijednosti za svoje dioničare i investitore „ misao je koja dobro zvuči poslovnim ljudima. Fortenova grupa upravlja najvećim poljoprivrednim površinama u Europi i ima raznovrsnu proizvodnju koja uključuje žitarice, uljarice, farme stoke i proizvodnju sira kao i proizvodnju svježeg voća i povrća. U toj djelatnosti Grupa ostvaruje tri milijarde kuna prihoda.
U portfelju proizvoda Fortenova grupe su najkvalitetniji regionalni brendovi i najbolji hrvatski brendovi u mineralnim vodama, sladoledu, jestivom ulju, margarinima i majonezama, međunarodno priznate kvalitete i vrlo visoke percepcije kod potrošača. Jamnica ima tradiciju 180 godina proizvodnje, Pik Vrbovec mesna industrija 80 godina, Agrolaguna proizvodi, voće, masline i vino, Tisak ima 900 prodajnih mjesta, Konzum tradiciju od 50 godina, Belje ima 20.000 hektara zemlje i 20 velikih farmi,… sve što je najbolje i najkvalitetnije u Hrvatskoj u Fortenova grupi je. Još podsjećanje da Fortenova grupa d.d posluje od 19.6. 2019. godine, a nastala je implementacijom Nagodbe vjerovnika u Agrokoru. Bio je to plan financijskog i vlasničkog restrukturiranja postignut postupkom izvanredne uprave koji se u Agrokoru provodio temeljem Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku. Fortenova grupa na području jugoistočne Europe ima preko 50.000 zaposlenih, a posluje u maloprodaji i veleprodaji, prehrani i poljoprivredi, a netemeljno poslovanje grupirano je u posebnom holdingu. (mzz)






Post je objavljen 13.02.2020. u 15:54 sati.