Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sportska-cakulona

Marketing

Ususret nogometnom Euru

Ovog lipnja održat će se jubilarno 60. europsko prvenstvo u nogometu. Tim povodom Uefa je odlučila da će se prvenstvo igrati u 13 zemalja diljem Europe. Hrvatska je u svojoj kvalifikacijskoj skupini zauzela prvo mjesto te tako izborila izravan plasman na europsko prvenstvo.

U ovom tekstu malo ću se baviti pogađanjem. Naime, pokušat ću pogoditi koja će 23 igrača izbornik Zlatko Dalić voditi na nogometni Euro. Naravno, neki igrači imaju „zacementirano“ mjesto u sastavu Hrvatske, dok će se neki morati dobro pomučiti žele li u lipnju biti u rosteru svjetskih viceprvaka. Počnimo od onih „sigurnih“. To je svakako kapetan „vatrenih“ i najbolji veznjak svijeta Luka Modrić, potom Marcelo Brozović, Ivan Perišić, Andrej Kramarić, Dejan Lovren, Mateo Kovačić, Dominik Livaković , Nikola Vlašić, Domagoj Vida i Bruno Petković. Dakle , oni će sto posto vidjeti Euro, a za preostalih 14 mjesta vodit će se velika borba do posljednjeg trenutka.

Krenimo od pozicije vratara. Uz Dominika Livakovića , tu bi se vrlo lako mogli naći Lovre Kalinić i Simon Sluga. Osim njih , za mjesto vratara konkuriraju i Karlo Letica , te Ivo Grbić. Od te četvorice najzanimljiviji je Ivo Grbić, koji čuva mrežu Lokomotive. Bio je velika nada Hajduka , međutim njegov neosporni talent nažalost nije prepoznat u Splitu, pa se odlučiti priključiti Lokomotivi, gdje brani sjajno, te je uz Livakovića najbolji golman lige.

Na desnom beku također je dosta upitnika, Šime Vrsaljko dugo je bio ozljeđen i pitanje je koliko će imati minutažu u Atleticu. Ipak, vjerujem da ćemo ga gledati na europskom prvenstvu. Vrlo blizu toga je i Karlo Bartolec koji je prošlo ljeto debitirao u prvih 11 Hrvatske u Bratislavi u našoj velikoj pobjedi 4- 0. Tu je svakako i kapetan Hajduka Josip Juranović, koji je bio asistent u pobjedi protiv Gruzije u Puli u studenom 2019. Tu je i Tin Jedvaj koji je možda i najizgledniji kandidat za odlazak na Euro.

Kad su u pitanju lijevi bekovi, ni tu nitko nije siguran. Prvi kandidat je Borna Barišić, a uz njega svoje mjesto na Euru pokušat će izboriti i Marin Leovac i Dario Melnjak . Ivan Strinić je zbog srčanih problema bio prisiljen pauzirati, pa je nekako ispao iz kombinacija. Ipak , ima još dovoljno vremena da pokuša to promijeniti. Dario Melnjak je izuzetno zanimljiv igrač koji je na mala vrata ušao među „vatrene“, te se pokazao kao dobro rješenje. Igrač je turskog Rizespora gdje igra odlično, ovo ljeto imao je ponude istanbulskih giganata Fenerbachea i Galatasaraya, međutim ostao je u Rizesporu.

Među stoperima je neizvjesna situacija. Sigurni su Lovren i Vida, dok za preostala dva mjesta kreće velika borba. Među kandidatima su Duje Ćaleta Car, Dino Perić, Boško Šutalo, i Nikola Katić. Zaista zanimljiva imena, teško je procijeniti tko će na kraju biti uvršten među putnike za Euro. Boško Šutalo ostvario je hit transfer HNL-a ove zime potpisavši za talijansku Atalantu. Iako je još uvijek mlad, ne bi bilo loše odmah ga gurnuti u vatru.

U veznoj liniji je najveća konkurencija. Ima najmanje osam kandidata koji se bore za preostala četiri mjesta , uz one nedodirljive. Ivan Rakitić je od sigurnog igrača iz prvih 11 postao nerješiva enigma. Naime, u rujnu i listopadu nije bio u sastavu Hrvatske iz privatnih razloga, pa je samim time ispao iz udarne postave. Njegov izostanak iskoristili su Kovačić i Vlašić, koji su pokazali da se na njih itekako može i treba računati. Njegov je status postao upitan, ali ipak ga očekujem na konačnom popisu. Uz njega , konkuriraju još i Mijo Caktaš, Mario Pašalić, Nikola Moro, Filip Bradarić , Kristijan Lovrić , Toma Bašić, Marko Rog , Filip Krovinović i Luka Ivanušec. Svi su sjajni, teško je procijeniti tko će otpasti, nijanse će odlučivati.

Stigli smo i do napadača, gdje je isto velika bitka. Sigurni su Perišić, Petković i Kramarić, dok se za ostala dva mjesta bore Rebić, Pjaca, Budimir, Oršić , Marić, Čolak i Brekalo. Gotovo siguran putnik je i Rebić, dok je ostalima sudbina neizvjesna. Euro se bliži, i nadam se da će tamo završiti oni koji to svojim igrama najviše zaslužuju.

Moja verzija popisa:

Vratari: Livaković, Kalinić, Grbić
lijevi bekovi: Barišić i Melnjak
desni bekovi: Vrsaljko i Jedvaj
stperi: Lovren, Vida, Ćaleta-Car, Katić
veznjaci: Modrić, Brozović, Vlašić, Kovačić, Rakitić, Pašalić, Caktaš
napadači: Perišić, Petković, Kramarić, Rebić i Brekalo.

Post je objavljen 08.02.2020. u 23:58 sati.