Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/astrosailor22

Marketing

Kineski trokut

Trenutno vlada korona virus alarm, pa smo u karanteni, usred francuske koncesije u Šangaju. Žarište je u Wuhanu, oko 1000km uz rijeku Yangtze, ali Kinezi su, ispravno i efikasno, svaka im čast, postavili cijelu zemlju u stanje najviše uzbune. Iako je tjedan nakon Kineske Nove godine, ulice su prazne kao da smo u Koprivnici za hladne nedjelje nakon 17h, tu i tamo prođe taxi:

gf

Slika je od pred par dana, ali se ne mijenja. A nismo u Wuhanu! Prođe poneki prazan (električni) autobus:
gf

Ne mali zadatak, kad se pomisli o brojevima. "Narediti" bilo što u zemlji kao Kina znači narediti to milijardi ljudi, i ima bre da slušaju!

Stvarno nezavidan zadatak: samo trokut Peking-Wuhan-Šangaj, sa stranicama od oko 1000km, koji je na karti Kine samo trokutić, ima mnogo više stanovnika od cijele Evrope:
gf

Suma je Wuhan(11mln)+Peking(23mln)+Šangaj(27mln)=61mln ljudi samo za tri glavna grada u trokutu. Ostali gradići unutar trokuta uglavnom imaju po 2-5 miliona ljudi.

Da to bolje predočim, nacrtao sam sličan trokut, pri istom povećanju na karti, u Evropi: Zagreb(1mln)-Berlin(4mln)-Pariz(2mln)=7mln. Gradići imaju po par desetak tisuća ljudi. Taj trokut nije zanemariv u odnosu na površinu Evrope, zauzima njen centralni dio. U odnosu na onaj kineski, tu živi zanemariv broj ljudi!
gf

Daje za misliti!

Pisao sam u jednom od prethodnih postova o Grassovoj knjižici "Kopfgeburten" ili "Zašto Nijemci izumiru" i stvarno, treba misliti i malo dalje od svoje drage pozadine da se može išta planirati za ikakvu budućnost koja nas ne bi vraćala natrag u neandertalsko vrijeme ili pak prebacivala direktno u neku antiutopiju tipa "Valis" Ph. K. Dicka.

Uključivši viruse i preveliko iskorištavanje prirodnih rezervi u jednadžbu, plus klimatski efekti naše gluposti (da Trumpoidi, samo vi baljezgajte i dalje o "konspiraciji znanstvenika" i ignorirajte efekte naše nepromišljenosti i arogancije, kupujte nove i još besmislenije SUV-e da se vozikate u dućan na kraju ulice ili svako jutro mic-po-mic do posla!), čini mi se da se Zemlji kao planeti, s nama na grbači, ne piše baš dobro. Možda bi joj bilo najpametnije da se strese i mahne repom i skine nas sa svoje kože kao konj muhe, kad ne znamo ne smetati, nego čak i neugodno grizemo! Vrste koje ne znaju očuvati vlastiti habitat, nego ga doslovce pojedu i zas..u, baš i nisu od koristi za nikoga.

Post je objavljen 05.02.2020. u 04:38 sati.