Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PRIJATELJI KOHEZIJE U PORTUGALU


PREMIJER ANDREJ PLENKOVIĆ:

" 17 ZEMALJA JOŠ TEŽI RASTU STANDARDA"

U najzapadnijoj zemlji kontinentalne Europe, Portugalu, u gradiću od 23.000 stanovnika, Beji održan je 1. veljače summit Prijatelji kohezije na kome je sudjelovalo 17 državnika Europske unije,a tema je bila politika kohezije u budućem semogodišnjem proračunu Europske unije za razdoblje od 2021. -2027.



Premijer RH Plenković na summitu Prijatelji kohezije sa još šesnaest visokih političkih dužnosnika zemalja EU.

Premijer Plenković koji je sudjelovao na tom sastanku rekao je da su državnici 17 prisutnih zemlja postigli koncenzus da je kohezija bitna. Bitna je i Hrvatskoj, mi smo jedina zemlja koja je iskoristila samo jednu financijsku perspektivu i očekujemo da je koristimo i idućih sedam godina i da dođemo na raziu kao i zemlje koje su u Uniji duže."
Premijer je podsjetio da je 1. veljače prvi dan nakon izlaska Ujedinjene Kraljevine iz EU i da treba pronaći jedinstvo. "Ne zaboravimo da, osim s državama članicama, treba i dogovor s Europskim parlamentom, koji je vrlo ambiciozan i želi više sredstava i želi da proračun prati ambicije Ursule von der Leyen i njene Komisije sljedećih par godina"- izjavio je Plenković. Naime, važno je podsjetiti da predsjednika Europske komisije Ursula von der Leyen u svom mandatu želi ozbiljno raditi na temi zelenog plana za Europu ,da Europska unija bude prvi klimatski neutralan kontinent i da stvara digitalni svijet .

Prema premijerovim riječima 17 zemalja još teži rastu standarda života svojih građana kao i većoj razvijenosti onih dijelova zemalja koje nisu na jednakom stupnju razvoja kao najrazvijenije regije bogatijih zemalja u EU."S druge strane su zemlje EU koje žele da financijska sredstva budu manja nego što su danas, Slijede nam vrlo zahtjevni pregovori za tri tjedna.Kod nas nema dileme, kohezija je važna, poljoprivreda će biti vrlo korektno proračunski zastupljena, a što se ostalih tema tiče bitna nam je sigurnost, prilagođavanje politici Zelenoga plana, klimatskim promjenama, ali kohezija je iz našeg kuta broj jedan."
Upitan o mogućnosti konsenzusa na sastanku na vrhu 20. i 21. veljače premijer je odgovorio da će to, sudeći prema današnjoj raspravi, biti dosta zahtjevno..




Panorama grada Beja u Portugalu u kome je 1.2. 2020. održan summit Prijatelji kohezije

Post je objavljen 02.02.2020. u 22:56 sati.