Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sportska-cakulona

Marketing

Ivan Okmažić : bilo je sjajno prestavljati Hrvatsku na olimpijadi mladih, a želja mi je nastupiti pred domaćim navijačima na Tour of Croatia

Ivan Okmažić , mladi makarski biciklist, jedan je od najvećih talenata ne samo makarskog, već i hrvatskog sporta. U protekloj godini ostvario je neke impozantne uspjehe, od kojih svakako valja istaknuti njegov nastup na europskim olimpijskim igrama mladih u Bakuu.

Sa samo 15 godina nastupili ste na EOIM u azerbajdžanskoj metropoli, te ste zauzeli 26. mjesto.
Kako ste se osjećali uoči nastupa, jeste li bili uzbuđeni ili možda nervozni?
- Osjećaj je bio nevjerojatan. Velika je čast nastupati za Hrvatsku na jednom takvom događaju kao što su olimpijske igre, osjećaj je uistinu neopisiv.

Bili ste najmlađi sudionik olimpijske biciklističke utrke, što Vašem rezultatu daje dodatnu draž.
Kako je ta činjenica utjecala na Vas, jeste li zbog toga previše respektirali starije natjecatelje?
- Mislim da je upravo ta činjenica pozitivno djelovala na mene. Baš zbog toga što sam bio najmlađi težio sam ostvarenju što boljeg rezultata, htio sam pokazati da se uz rad, volju i odricanje mogu postići velike stvari.

Većina makarskih dječaka koji se žele baviti sportom odluče se za nogomet, futsal ili pak vaterpolo.
Otkuda onda Vaša ljubav prema biciklizmu?
- Moj otac je bio poznati biciklist. Gledajući ga od ranog djetinjstva , ja sam također počeo voziti biciklu , i malo po malo zavolio sam biciklizam.

Nedugo nakon olimpijade , nastupili ste i na europskom kadetskom prvenstvu u Italiji, gdje ste također ostvarili odlične rezultate. U pojedinačnoj utrci zauzeli ste 39. mjesto od ukupno 212 natjecatelja, dok ste u timskoj utrci s Hrvatskom završili na 23. poziciji.
Kakvi su Vaši dojmovi nakon tih nevjerojatnih postignuća?
- Dojmovi su isključivo pozitivni. Prva je na rasporedu bila timska utrka. Svi smo odvozili fantastično i na kraju završili kao 23. To je ujedno i najbolji plasman Hrvatske reprezentacije u povijesti timskih utrka. Tri dana nakon toga, uslijedilo je pojedinačno natjecanje. Na startu je bilo čak 212 biciklista, a ja sam utrku završio na 39. mjestu , zbog čega sam bio uistinu presretan.

Uz sportske obaveze, očekuju Vas i one školske.
Uspijevate li pronaći balans između učenja i treninga?
- Uspijevam pronaći nekakvu ravnotežu između knjige i treniranja. To nije uvijek lako s obzirom da pohađam srednju školu pa imam dosta obaveza , ponekad mi je raspored pretrpan, međutim uz trud i volju sve se može kad se hoće.

Planirate li nakon završetka srednje škole upisati fakultet?
- Da, planiram upisati fakultet, međutim još uvijek ne znam koji će to fakultet biti.

U 2019. godini ostvarili ste čak tri naslova prvaka u cestovnom biciklizmu, te naslov viceprvaka u kupu Hrvatske XCO. Kao šlag na tortu Vaših fantastičnih ostvarenja u protekloj godini stigla je i nagrada hrvatskog biciklističkog saveza , proglašeni ste za najboljeg kadeta u cestovnom biciklizmu u Hrvatskoj .
Kako ste se osjećali kada ste saznali za to priznanje?
- Bio sam ponosan , pokazalo se da su se sva odricanja i svi prijeđeni kilometri napokon isplatili.

Tko Vam je sportski uzor?
Uzor mi je Mathieu Van der Poel, svjetski prvak u ciklokrosu. Sviđa mi se njegov stil vožnje, kao i njegova velika upornost. Nikad ne odustaje i nema straha prema „većim“ biciklistima i upravo je zbog te činjenice baš on moj uzor.

Već pet godina vozi se biciklistička utrka kroz Hrvatsku, koja privlačni brojna poznata lica iz svijeta biciklizma.
Nadate li se da ćete i Vi jednog dana nastupiti na toj utrci, pogotovo jer jedna etapa prolazi kroz Makarsku, pa biste imali priliku nastupiti pred obitelji i prijateljima?
- Bilo bi lijepo nastupiti pred prijateljima i obitelji ovdje u Makarskoj. San je svakog sportaša nastupiti pred domaćim navijačima, pa je tako i moj, i nadam da ću ga jednog dana ostvariti.

Iza Vas je sjajna 2019. godina.
Koji su Vaši ciljevi u 2020. godini?
- Nakon iznimno uspješne 2019., želim nastaviti još jačim tempom u aktualnoj 2020. godini. Jedan od najvažnijih ciljeva je odlazak na europsko prvenstvo, na kojem ću pokušati nadmašiti prošlogodišnji rezultat. Također, želim obraniti naslov državnog prvaka. Ja ću na svakoj utrci dati svoj maksimum , i to mi je najvažnije.

Nakon nastupa na olimpijskim igrama mladih, nadate li se u budućnosti nastupu i na „pravoj“ olimpijadi?
- Olimpijada je najveći sportski događaj na svijetu i zasigurno bi mi bila ogromna čast predstavljati svoju zemlju na jednom takovom događaju. To je san svakog sportaša, i mislim da svatko tko se bavi sportom teži nastupu na olimpijskim igrama kao i postizanju vrhunskih rezultata.

Kakvi su Vaši planovi za budućnost?
- Jedan od planova svakako je nastaviti se baviti biciklizmom. Jako volim ovaj sport i mislim da mogu još dosta toga postići u biciklizmu. Ipak, trenutno mi je škola na prvom mjestu. Sigurno je da će u određenom vremenskom razdoblju zbog toga i bicikla „trpit“ , međutim neću prestati voziti. Biciklizam je oduvijek moja ljubav i želim se aktivno natjecati što je duže moguće.




Post je objavljen 01.02.2020. u 16:40 sati.