Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

VJERSKI TURIZAM U BROJKAMA
Dugogodišnji sam pretplatnik vjerskog lista za Marijine štovatelje "Marija" koji izlazi jednom mjesečno. U najnovijem broju za mjesec veljaču naišao sam na jedan članak kojeg ću u cijelosti prenijeti, kao podlogu opravdanosti svih onih koji potiču vjerski turizma u gradu Pagu.


Trsatska statistika:
"Kako donosi glasilo svetišta "Marijin Trsat", trsatsko Gospino svetište tijekom protekle godine posjetilo je 390 župa iz domovine, iz kojih je došlo 25.620 hodočasnika. Za blagdan naslovnika svetišta je pohodilo oko 3000 hodočasnika, za Veliku Gospu oko 50.000 i za Malu Gospu oko 6000. Osim toga, svetište je pohodilo7715 članova školskih ekskurzija, 1611 umirovljenika i udruga, 610 slovenskih, 885 talijanskih i 1293 hodočasnika iz drugih zemalja. Prema tome, trsatsko svetište tijekom g. 2019. pohodilo je ukupno 96.734 hodočasnika u oko 800 autobusa. (MT)"

Koliko je vjerski turizam bitan za grad Rijeku nakon ovih podataka nepotrebno je više naglašavati. Rijeka postaje Europska prijestolnica kulture, što će svakako privući još više ljudi koji će obilaziti Gospino svetište na Trsatu, i ne samo to svetište. U gradu Rijeci ima puno vjerskih objekata koji zaslužuju pozornost turista.

Grad Pag ima sve preduvjete da se ovaj vid turizma razvije sada više nego ikada do sada. Preduvjete za to su stvorile koludrice benediktinke, koje treba podržati u svim njihovim nastojanjima da se kulturno blago grada Paga još više predstavi narodu, a po kojima bi nas i drugi prepoznavali.

Njihovih 700 godina postojanja u gradu Pagu potvrda je kontinuiteta razvoja grada Paga na svim nivoima od liturgijskog, sakralnog, kulturnog pa na koncu i gospodarskog razvoja.
Post je objavljen 29.01.2020. u 21:13 sati.