Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ŽENE U ZADRU TRAŽE DOVOLJNO GINEKOLOGA U JAVNOM ZDRAVSTVU



PLAĆAJU DOPUNSKO ZDRAVSTVENO, A NA PREGLED IDU KOD PRIVATNIKA!

Nedostatak zdravstvenog osoblja u vidu ginekologa u javnom zdravstvu bila je 26.siječnja tema prosvjeda u gradu Zadru. Oko 13 000 žena na području Zadra nema ginekologa. Ginekološki pregled kod privatnika žene plaćaju do 600 kuna. To je nedopustivo zaključile su žene, budući da već plaćaju dopunsko osiguranje u javnom zdravstvu. “Zdravlje nije roba”i “ Pošto zdravlje ministre” transparenti su sa prosvjeda 26. siječnja održanog u Zadru.
Organizatori prosvjeda “Platforma za reproduktivno zdravlje” i Klub studenata sociologije u Zadru “Anti fjaka” poručili su da oko 450 000 žena u Hrvatskoj nema svog ginekologa, jer nedostaje 61 ginekološki tim. Žene su zatražile da se pokrene izrada plana za ginekološko zdravlje žena te da se na planu javnog zdravstva učini toliko da ginekolog bude dostupan ženama bez obzira radilo se o ruralnim ili urbanism sredinama. Predsjednica sekcije ginekologa ugovornih ordinacija dr. Divić rekla je “ Ako se ginekolog posvetiti svakoj ženi samo tri minute, ne možete pregledati više od 4 000 žena u godini dana. A limit sada je devet tisuća pregleda .
Zadarski ginekolog dr. Ivica Žuvela istakao je činjenicu kako se građane javnim akcijama stalno poziva na preventivne preglede, a istodobno nemoguće je nešto prevenirati ako nema uvjeta za to. "S jedne strane traži se prevencija, a s druge strane ne postoje uvjeti da bi se ta prevencija uopće provela."
Zadarski dom zdravlja je objavio kako je ugovorio dolazak ginekologinje iz Knina, koja bi uskoro trebala preuzeti dio pacijenetica.Ženama, a posebno onima u fertilnoj dobi, koje žele rađati neophodna je dostupnost ginekologu, kao važnom obliku zdravstvenog sustava.



Post je objavljen 26.01.2020. u 16:42 sati.