Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

IZVJEŠĆE INSPEKTORATA NE SADRŽI SVE ČINJENICE


ZAŠTO DRŽAVNI INSPEKTORAT NE OBJAVLJUJE VIJESTI?

Državni inspektorat u petak 24. siječnja je objavio da je nadzorom Obiteljskog doma “Zelena oaza” u Andraševecu, u kojem je u požaru 11. siječnja izgorjelo šestero štićenika, utvrdio brojne nepravilnosti iz različitih sektora djelovanja.
U inspekcijskom nalazu u Andraševcu se kaže-da „Poslodavac nije postupao po propisima zaštite na radu. Slijedom toga, a zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela protiv opće sigurnosti, dovođenjem u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom i sredstvom, jer se uopće nije postupalo po propisima zaštite na radu i tehničkim pravilima o zaštitnim mjerama, nadležnom državnom odvjetništvu je podnesena kaznena prijava protiv poslodavca“, rekao je glavni državni inspektor Andrija Mikulić.
Iz utvrđenih činjenica proizlazi osnovana sumnja da je poslodavac počinio sljedeće prekršaje: sklapanje uzastopnih ugovora o radu na određeno vrijeme s istim radnikom za koje ne postoji objektivan razlog, odnosno u ugovorima o radu na određeno vrijeme nije naveden objektivan razlog, ugovor o radu nije sklopljen u pisanom obliku prije početka rada, a radniku nije prije početka rada izdana pisana potvrda o sklopljenom ugovoru o radu, neprijavljivanje radnika na mirovinsko osiguranje prije početka rada, ne odjavljivanje radnika u roku od 24 sata od prestanka rada, neprijavljivanje promjena osiguranja u roku od 24 sata od nastale promjene, neprijavljivanje odnosno odjavljivanje radnika na obvezno zdravstveno osiguranje u propisanom roku, ističu iz Inspektorata.
U području sanitarnih uvjeta nije bilo većih nedostataka, ali ih je bilo u građenju:
- Učinjena je povreda propisa gradnje te je u tijeku podnošenje prekršajnog prijedloga za uklanjanje nezakonito izvedene dogradnje stambene građevine. Za gospodarsku građevinu koja je kao takva korištena do dana požara, utvrđeno je da se koristila protivno svojoj namjeni jer je bila evidentirana kao gospodarska građevina, a ne stambena. Građevinska inspekcija je u proceduri podnošenja optužnog prijedloga nadležnom sudu. Za građevinu na lokaciji Andraševec, Dolinska 8, utvrđeno je da je stanje izgrađenosti opisane građevine nepromijenjeno u odnosu na ozakonjeno, zaključuju iz Inspektorata.

POVRŠNO IZVJEŠĆE DRŽAVNOG INSPEKTORATA

Međutim ta informacija nije cjelovita. Zašto? Zato što se u inspekcijskom nalazu ne navode bitne informacije, a to su kako je došlo do požara i što je uzrok požara, zašto se ne navodi ime vlasnice Doma za starije osobe, zašto se ne navodi gdje je vlasnica bila toga jutra 11. 1. kada se dogodio požar? Zašto se u izvješću izrijekom ne navode imena i godine šestero izgorjelih štićenika doma? Što je inspektorat utvrdio – zašto s šestero teško pokretnih štićenika nije nitko od medicinskog osoblja bio prisutan noću u objektu s njima? Zašto o tome nema ni riječi Imena i prezimena izgorjelih u domu Zelena oaza čine najjaču činjenicu da se tragedija dogodila. Potpuno je različito da li je izgorio objekt za stare osobe, ili je u takvom objektu izgorjelo i šestero njegovih štićenika. Zašto autor konačnog izvješća izdržavnog inspektorata izbjegava napisati cjelovito izvješće i tako potpuno informirati javnost?
Odgovori na neka spomenuta pitanja nisu ni iz drugih izvora stigli do javnosti.


ZAŠTO DRŽAVNI INSPEKTORAT NE OBJAVLJUJE VIJESTI?

No vrlo je važno još jedno pitanje – zašto vijest o završenom inspekcijskom nadzoru državnog inspektorata u Andraševcu nije objavljena na internet stranici Državnog inspektorata? Stranica vijesti državnog inspektorata šalje poruku da ta institucija samo periodično radi i to onda kada se radi o konferencijama, kongresima i forumima. Nema nikakvih vijesti o svakodnevnom radu inspektora i njihovim inspekcijskim nadzorima ni u kom području. Zašto? Posao inspektora nije nikakva tajna, njihov posao naplaćuje se iz državnog proračuna, a sve što se financira iz državnog proračuna treba biti potpuno transparentno – bez ikakvog prikrivanja i sakrivanja.
Zašto takvi propusti državnog inspektorata? Pa Hrvatska je u Europskoj uniji i predsjeda Vijećem EU, gospodine ravnatelju Andrija Mikulić. Državni inspektorat duguje građanima brzu, točnu i vjerodostojnu informaciju, jer transparentnost je abeceda demokracije.
Prema internet stranici Državnog inspektorata od 26. studenog 2019. inspektorat ima kolektivni godišnji ili možda zimski odmor. Od tada nije napisana nikakva ni najava ni vijest.
Margareta Zouhar Zec


Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku također nije objavilo nalaz Državnog
inspektorata iz Doma za starije „Zelena oaza“ u Andraševcu u vijestima na svojoj internet stranici.
Ministrica dr. Bedeković nije socijalna radnica po struci, ali to ne smije umanjiti fokus Ministarstva na život i događanja u privatnim i državnim objektima za smještaj starijih osoba, iz razloga što je takvih domova u Hrvatskoj vrlo mnogo – više od 700. Starijim osobama treba kroz uvjete stanovanja u tim domovima osigurati kvalitetan život u vidu prehrane, rekreacije, hobističkih interesa, kao i izleta kulturnim i turističkim objektima.
Margareta Zouhar Zec




Post je objavljen 26.01.2020. u 01:01 sati.