Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

VATROGASCI U LUDBREGU UČILI KAKO SIGURNO JURITI U POMOĆ

LUDBREG

Udruga za promicanje sigurnosti, ekologije i zdravog života, sa sjedištem u Varaždinu, uspješno je prijavila međunarodni projekt “Cool Rescue Ride” na prošlogodišnji natječaj Saveza Alpe-Jadran. Njegova operativna provedba krenula je dvodnevnim stručnim skupom održanim sredinom siječnja u Ludbregu, uz sudjelovanje istaknutih pripadnika vatrogasnih dužnosnika iz Austrije, Slovenije i Hrvatske.


Svrha projekta usmjerena je prema dodatnoj obuci vozača žurnih službi, uključujući pripadnike vatrogastva, gorske službe spašavanja, hitne medicinske službe, Crvenog križa i sličnih organizacija. Oni bi se temeljem rezultata ovog projekta trebali dodatno obučavati za sigurnu vožnju u stresnim odnosno opasnim situacijama, u skladu s dubinskom analizom dosadašnjih iskustava glede smislu prometnih nezgoda u kojima su sudjelovali vozači žurnih službi. Prevencija istih odnosno razrada modela dodatne edukacije ciljane populacije vozača žurnih službi bila je središnjim dijelom dvodnevnog skupa u Ludbregu. Voditelj odnosno idejni začetnik projekta je Stjepan Kovaček, predsjednik Udruge za promicanje sigurnosti, ekologije i zdravog života iz Varaždina, a među ostalim sudionicima s hrvatske strane su predstavnici Vatrogasne zajednice Varaždinske županije, Vatrogasne zajednice grada Ludbrega i Vatrogasne zajednice općine Sveti Đurđ. Koordinator slovenskog tima je Marija Kunstelj, članica PGD-a Šinkov Turn zadužena za EU projekte, dok austrijski tim vodi dr. Michael Halwachs, zapovjednik područja u okviru Dobrovoljnog vatrogasnog društva Pinkafeld.

U uvodnom dijelu stručnog skupa nazočne je uime Varaždinske županije pozdravio Tomislav Jarmić, pomoćnik pročelnika za komunalno gospodarstvo i civilnu zaštitu, naglasivši pritom važnost konstantne edukacije pripadnika svih žurnih službi koji čine sustav civilne zaštite. Nakon radnog dijela sudionici skupa razgledali su turističke znamenitosti Ludbrega odnosno “centra svijeta”, da bi ih potom članovi DVD-a Ludbreg upoznali sa svojom 150-godišnjom bogatom poviješću i uvjetima u kojima danas predano djeluju. Za mjesec dana projekt se nastavlja trodnevnim stručnim skupom u Sloveniji i Austriji, pri čemu će naglasak biti na terenskom uvidu u protokole i praktično predstavljanje obuke vozača žurnih službi u spomenutim državama. U tom dijelu programa sudjelovati će i predstavnici drugih žurnih službi s područja Varaždinske županije, kao i predstavnici obrazovnih ustanova za obuku vozača. U završnom dijelu programa predviđen je posjet dobrovoljnim vatrogasnim društvima u austrijskom Gradišću, u mjestima s brojnom hrvatskom nacionalnom manjinom, s obzirom na moguću suradnju u drugim europskim projektima.…. sjever.hrPost je objavljen 25.01.2020. u 11:00 sati.