Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

VJERSKI TURIZAM, NEISKORIŠTENA GOSPODARSKA PRILIKA !




Gradonačelnik Grada Paga Ante Fabijanić je za Radio Pag 7.siječnja dao intervju u kojem je naglasio da je jedan od važnih ciljeva Grada Paga razvoj vjerskog turizma.


U Zadru je 7. svibnja 2019. održana 4. konferencija vjerskog turizma, sakralne baštine i hodočašća. Niti jedan paški medij nije prenio ovu vijest, niti izvješće s navedene konferencije, što potvrđuje da nitko iz Paga nije ni nazočio spomenutoj konferenciji.
Možda to i nije neka greška ako najava paškog gradonačelnika ugleda plodno tlo i vjerski turizam u Gradu Pagu prodiše punim plućima a ima sve uvjete za nesmetano disanje.

Perjanica vjerskog turizma u Gradu Pagu svakako bi trebale biti paške koludrice (benediktinke) koje su uložile jako puno sredstava, truda i volje kako bi sve blago samostana predstavile javnosti u reprezentativnom prostoru koji je poprimio sve obrise muzeja sakralne umjetnosti. Slijedom svojih kolegica iz Zadra, paške benediktinke su dale jedan veliki zamašnjak vjerskom turizmu kojeg sada treba u cijelosti iskoristiti. To zahtjeva puno rada i odricanja svih struktura u Gradu Pagu.

Generalni vikar krčke biskupije dr. Franjo Velčić govori da je crkva svjesna važnosti vjerskog turizma, da se turizmom ostvaruje globalizacija u malom, kontakti među kulturama, da je turizam instrument u službi mira, dijaloga i međusobnih upoznavanja.
Nakon ove izjave dr. Franje Velčića ne preostaje drugo nego svim djelatnicima u turizmu i kulturi zasukati rukave i iskoristiti bogatstvo koje posjedujemo, a koje je zapušteno, devastirano i neodržavano. Svaka kuna uložena u kulturnu baštinu u turističkom smislu može stostruko vratiti.

Prvi i opsežan post "Apel za spas sakralnih objekata grada Paga" a vezan uz ovu temu napisao sam 28.08.2013. Vrijedi ga pročitati a svakako ga preporučujem vlastima u Gradu Pagu.
Gradonačelnik Fabijanić je u spomenutom intervjuu naglasio: "Sada moramo napraviti i sve drugo što je potrebno za razvoj vjerskog turizma i na tome ćemo ustrajati, to nam je važan cilj."

Za kraj treba istaknuti da je potreban i značajniji angažman crkve i vjerskih zajednica u pristupu vjerskom turizmu, posebna edukacija turističkih vodiča kako bi turiste što kvalitetnije upoznali s religijskim sadržajima i njihovim sakralnim objektima na području Grada Paga.



Post je objavljen 23.01.2020. u 22:18 sati.