Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/dianna-divernoe

Marketing

PONOĆ S BARONICOM BOTMORA - DIANNA DIVERNO (Roman o ženi italijanske aristokratije)



Da bi se napisalo stotinu različitih književnih dela kao što je to uradila književnica Dajana Diverno potrebna je vrlo velika mašta i zanimljiva fikcija. Baveći se delom kakvo je ''Ponoć s baronicom Bot-Mora'' nastalom u rukopisnom obliku najpre, a potom i kroz scenario za klasičan, ljubavan film kroz ''The first anthology'' Dajana se bavi temom romaneskne ljubavi u Italiji, oslikava bit istorijske tradicije, s zanimljivim psihološkim, emotivnim i društvenim prikazom tadašnjeg načina života.

O ovom rukopisnom romanu i scenariju za film nismo mnogo govorili, sem što smo na kratko možda predstavili likove poput: baronice Roberte Amelije Bot-Mora, Lusijade, Morisa, grofa Lozenija, Arnalda Kampjeri, grofa Disdorfa di Delfantini, Adolfe ili Frančeske, čini nam se da je delo nepravedno zaboravljeno.

Dakle, delo italijanske klasične književnosti inspirisane Stendolom, koji je bio i ambasador u Italiji, pa je veoma dobro poznavao tadašnje prilike u društvenim, višim ili nižim krugovima, spletke, romanse, nacionalnog prikaza i daha tadašnje kulture. Roman koji bi mogao da se nazove i pravom maštovitom, suptilno-nežnom hranom u sadašnje vreme, koje nas opet vraća nekoliko koraka unazad, s zanimljivim protagonistima, a opet na određenom višem stupnju prikaza same književnosti koje možda može da se dobije samo kroz marljivi i predani rad i posvećenost istorijskim osvrtima, kao i likovima, koje je književnica poput Dajane Diverno lako uklopila u jednu literarnu slagalicu.

Nama je ''Ponoć s baronicom Bot-Mora'' kao delo već dostupno nekoliko meseci unazad kroz izdanje ''The first anthology'' , a kao roman bavi se konkretnim životom, tradicionalnim stavovima tog podneblja, utočištem mašte i ljubavi, kao i izborom same junakinje između dva vrlo zanimljiva i atraktivna lika. Na vrlo zanimljiv način ljubavi prikazana je bogata strana života kog je vodila baornica Bot-Mora, a opet je to bilo kao u pravom sukobu s tadašnjim položajem žena njena vrste, a opet je kao roman predodređen da bude blizak širem čitateljskom području s privlačnim nitima poetične romanse.

Rekli bismo da scenario nije isto što i roman. Dakako da nije, ali nas opet na izvestan način približava onom delu Dajane Diverno kog uopšte ne poznajemo, ali kog možda samo naslućujemo, i kog ćemo možda tek na svetskoj,književnoj sceni uistinu i sresti. Dajana, kao autor ovog dela, vrlo uspešno sledi i tragove vrlo daleke prošlosti, iz stranice u stranicu nas mogu samo intrigirati zanimljivi elementi vezani za ljubav i strast, ali opet ispričani na veoma zanimljiv i uzdržan način, s svim zanimljivim nivoima zapleta, kao i društvene argumentacije pridodate upravo tom istorijskom okviru.


Post je objavljen 21.01.2020. u 14:35 sati.