Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nepoznatizagreb

Marketing

Crveno ili plavo?



Plan grada iz 1930.


Plan grada iz 1948.


Plan grada iz 1958.


Plan grada iz 1961.


Plan grada iz 1971.


Plan grada iz 1985.


Plan grada iz 1993.


Zemljopisne karte imaju svoja vrlo definirana pravila koja su se oblikovala tokom stoljeća i od kojih se rijetko odstupa: Rijeke su uvijek plave, a uzvišenja, brda, planine su gotovo uvijek označene različitim nijansama smeđe boje. Željezničke pruge se gotovo uvijek označavaju crnim linijama, glavne ceste su gotovo uvijek crvene, one sporednije su najčešće žute (nekad je ta boja označavala makadamske ceste), dok su one "bezbojne" (ili bijele) lokalne ceste. Imena mjesta i svi drugi pojmovi su gotovo isključivo napisani crnom bojom.

Planovi gradova nisu toliko standardizirani i tu je više različitih rješenja, iako su neke oznake (poput recimo rijeka koje su uvijek označene nekom nijansom plave boje) isto tako često ujednačene.
Ali, evo oznake o kojoj očito ne postoji konsenzus pri izradi (i ne samo zagrebačkih) planova grada - tramvajske linije!

Na planovima grada drugih gradova za njihovo se označavanje najčešće koristi crvena boja, a tako je bilo i na starijim zagrebačkim planovima. No, često sam susretao i plave oznake, dapače, čini se da je većina planova nastalih u posljednjih 40 godina baš imala plave oznake.

A ja na to kažem - šteta. Jer, crvena boja mi je puno draža, vidljivija ... i gledajući obrise našeg grada sa jasno istaknutom tramvajskom mrežom ona mi se čini kao da njega, grad, gledam na rentgenu, pri čemu su tramvajske linije njegov kostur. A one to zaista i jesu (ili bi trebale biti), nositelji gradskog života, kretanja, akcije, susreta ... puno više i u puno širem smislu riječi nego što je to sadašnji prometni mravinjak u kojem preteže pojedinačni automobilski prijevoz.

Dakle, dizajneri planova grada, navalite, neka grad ponovo dobije crvenu boju!
(gledam sad i web kartu, Google Maps, sa svojim "čušpajzom" oznaka i oznakica pri čemu tramvajske linije uopće nisu označene ... eh. Open street map i Scribble maps su tu bolji, oni ih imaju označene - ali, neupadljivom sivom bojom.)

Post je objavljen 21.01.2020. u 12:28 sati.