Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zhb

Marketing

Gradovi i mjesta: Zagreb

Zagreb

Zagreb je moj rodni grad, meni najdraži i najljepši grad. Volim Rijeku i Kostrenu ali nostalgija za Zagrebom uvijek je bila prisutna. Voljela sam slušati pjesme o Zagrebu a i danas to volim. Mnogo je pjesama o Zagrebu
a pisali su ih oni koji su rođeni u Zagrebu, oni koji su došli i postali građani ovoga grada a i oni koji su dolazili i odlazili. Bilo mi je teško što izabrati od tolikih pjesama i zato sam napravila potpuri za jedan od mojih zagrebačkih videozapisa. Po mnogima "najzagrebačka" je nostalgična pjesma Zadnji fijaker u izvedbi legendarnog Viki Glovackija.
Često sam slušala (dok sam bila mlađa) od starijih " kak je nekad bilo vu Zagrebu ". Potaknuta tim pričama i njihovim sjećanjima nastao je jedan videozapis pod nazivom Stari Zagreb sa nekada popularnom pjesmom Lepe ti je Zagorje zelene. Šetnje gornjogradskim ulicama i centrom ponekad me podsjete na pjesmu Zagrebačke špancirancije u izvedbi Zvonka Špišića. Uvijek me posebno ganu riječi iz te pjesme:
" I bilo je lepo, skup bili smo tu
Zagreb vu meni, i ja ž njim vu njemu,
i bilo je lepo i navek nam bu "

Volim proći Strossmayerovim šetalištem i reći Matošu serbus. Pitam, da li se on kao i ja sjeća pjesme Krovovi koju izvodi Gabi Novak, dok nam pogled luta donjogradskim krovovima Zagreba.
Žive i lete po gradu ali nema tih stanovnika u slovima općinskih knjiga pjeva Ivo Robić u pjesmi Golubovi koji izgledaju kao da su pobjegle ruže sa cvjetnoga trga nad grad.
Ljubav prema Zagrebu osjeća se u pjesmi Zagrebačkim ulicama koju sa žarom izvodi zagrebački Trešnjevčan Zvonko Špišić. Ivo Robić dok šeće noću, čuje srce svoga grada u lijepoj pjesmi Zagrebačke noći
Šestine su višestoljetno zagrebačko naselje uz koje se vežu lijepe narodne nošnje sa poznatim šestinskim kišobranom. U videozapisu Šestine (folklor) i pjesmom Po lojtrici gor i dol pokušala sam prezentirati drage Šestinčane.
Zagrebčani za prirodno okruženje iznad grada kažu idemo na Sleme što je najviši vrh PP Medvednica. Odlasci na Sljeme Zagrepčanima gotovo su svakodnevno, naročito vikendima i u sva godišnja doba.




Post je objavljen 23.01.2020. u 21:53 sati.