Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

OPORBENI ZASTUPNICI ŽELE SMIJENITI MINISTRICU DIVJAK




GDJE SU RELEVANTNI PODACI O NEVALJALOSTI
KURIKULARNE REFORME?


Do tri sata ujutro, s srijede na četvrtak ( 15. na 16. 1. ) trajala je u Hrvatskom saboru rasprava na temu smjene ministrice znanosti i obrazovanja prof. dr. Blaženke Divjak koju su Saboru nametnuli oporbeni zastupnici .
Na teret ministrici obrazovanja oporbeni saborski zastupnici, koji je žele smijeniti, stavljaju predugo trajanje štrajka učitelja prošle jeseni i obrazovnu kurikularnu reformu koja se u školi provodi, ali koja, tvrde oni, nije dobra i ne valja. Ta fraza- da kurikularna reforma koja se provodi, a u retorici saborskih zastupnika nije dobra,- a bez ikakvih prikupljenih relevantnih podataka je doslovno smiješna. Ti saborski zastupnici, nisu došli na saborsku govornicu ni sa kakvom relevantnom provjerljivom anketom provedenom ni među nastavnicima i učiteljima koji je provode, niti su prikupili relevantne podatke od znanstvenika s područja obrazovanja koji bi argumentirano naveli da kurikularna reforma nije dobra i razloge njene nevaljalosti. Dok nema u Saboru priloženih materijala koji argumentirano objašnjavaju da kurikularna reforma nije dobra, a provodi se u školi, bespredmetno neki saborski zastupnici retorički tvrde da kurikularna reforma nije dobra.
Svatko može govoriti što mu padne napamet, ali ne bez argumenata. Jer kurikularna reforma koja se provodi u svim hrvatskim školama preozbiljan je predmet i obrazovnaa materija da bi se zbog toga, a po volji nekoliko saborskih zastupnika, smjenjivala ministrica znanosti.
I što bi se u krajnjem slučaju dogodilo: ministrica Divjak bi bila smjenjena, a kurikularna reforma bi i dalje ostala u školama. I koji je smisao u tom slučaju traženja smjene ministrice?
Ljudska, saborska, politička i politikanska zloba i stranačka netrpeljivost, razbijanje zdravog razuma lažima i narušavanje dobrih odnosa i zajedništva – eto to je u pitanju, traženjem ove smjene ministrice znanosti i obrazovanja Divjak.

Zato ministricu prof. dr. Blaženku Divjak ne treba smijeniti.

Što se pak štrajka učitelja tiče, ministrica Divjak za štrajk ne snosi nikakvu krivicu jer ona nije mogla zustaviti sindikat učitelja koji je krenuo u štrajk radi povišice koeficijenta na plaću. Sindikat učitelja je djelovao u komunikaciji sa učiteljima na terenu Činjenica je da je štrajk trajao 36 dana, a i činjenica je da za dužinu trajanja štrajka učitelja najveću krivicu snosi premijer RH Plenković kome su se vodeći članovi sindikata učitelja obraćali, ali premijer punih 17 dana s sindikatom nije želio komunicirati. Kada je premijer krenuo u komunikaciju o koeficijentima i neoporezivom dijelu plaćanja, štrajk je priveden kraju i završen.

Saborski zastupnik i predsjednik SDP-a Davor Bernardić nedavno je u javnosti izrazio želju da želi biti premijer RH. Upravo zbog te svoje želje i ambicije treba u Saboru govoriti biranim riječima, pokazati dostojanstvo svoje ljudske osobe, ne neprestano iz saborske klupe optuživati, po čemu već postaje zapamćen i ne tražiti ništa što se ne može argumentirati i što nije mjerljivo. Jer, nastavi li tako i dalje, premijerska stolica neće biti njegova.


Margareta Zouhar Zec





Post je objavljen 16.01.2020. u 09:14 sati.