Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

POLITIČKA ELITA SUSPENDIRA ZAKONE

GRAĐANI VIŠE NEMAJU STRPLJENJA ČEKATI DA PROFUNKCIONIRA SUSTAV!

Iz govora premijera Plankovića u Strasburgu na predstavljanju prioriteta hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije vidljivo je kako premijer zna analitički misliti kada se radi o Europskoj uniji. Ali ne zna analitički misliti kada se radi o stanju u Hrvatskoj. U svom govoru kaže da je vladavina zakona temeljna vrijednost i temeljno načelo funkcioniranja Europske .Ali kod kuće, u Hrvatskoj on ili točnije njegov imenovani ministar pravoduđa zaboravlja, ili nezna, strukturirati pravosuđe i to provesti tako da građani budu zadovoljni pravoduđem. Ili je pravosuđe stranački koncenzus šutnje i ne djelovanja?Prijateljstva i poznanstva su prejaka da bi pravda išta značila.
U pravosuđu je materija dospjela do trenutka da je pravda postala selektivna, presude su vrlo različite, a zakoni su napisani i postali su važeći upravo da to dozvoljavaju. To nervira građane. Kriminal, korupcija i nepotizam učinili su da pravo i pravda odavno više nisu jednaki za hrvatske građane. Pravda ima različita lica, a ne jedno. Sudovi traju od 10-20 godina. Ljudi u ruralnim krajevima odavno su uzeli pravdu u svoje ruke. Upravo zbog nezadovoljstva građana sustavom, je došlo do te faze da građani uzimaju pravdu u svoje ruke. Mladi splićanin, koji je završio srednju školu i radio je na brodu, ubio je 11. siječnja trojicu sitnih dilera drogom koji su ga napadali, iznuđivali mu novac i neprestano uznemirivali i njega i njegova brata. U Splitu i inače vlada rat narko dilera- zar to nije poznato policiji, a poznato je građanima?. Zašto dileri nisu u zatvoru? Zašto desetak, dvadesetak grama kokaina nije razlog da diler budu u zatvoru? U prvoj vijesti za javnost objavljenoj uz splitski događaj navedeno je da su „ubijene osobe otprije poznate policiji“. Upravo ta rečenica govori zašto je spličanin Filip Zavadlav dobio za svoj čin ubojstva triju dilera ogromnu podršku na društvenim mrežama, a tim putem osiguran mu je i kvalitetan odvjetnik Šerić . Nisu građani suspendirali zakon, suspendirala ga je Ne pravna država i njezina politička elita koja čini da sustav države RH ne funkcionira. Zašto je policajka koja je prijavila seksualno uznemiravanje na poslu 2016. od svog kokege, izgubila sud, koji je zatvršen tri godine kasnije,i mora platiti sudske troškove? Sud je zaključio da se uznemiravanje dogodilo samo jednom. Kakvo je poimanje pravde i poruke koja se sudskom odlukom šalje u takvom slučaju? I to još u slučaju žene i policajke? Poruka je da je nasilje relativizirano!. Šaljite suce na doškolavnje, dajte im otkaz!. Pravda ne može biti relativna! Pravo mora štititi građane.

Gospodin premijer Plenković na čin Filipa Zavadlava kaže "Ne smije biti anarhije u hrvatskom društvu. Nitko ne može uzimati pravdu u svoje ruke i raditi nešto van zakona. To ne dolazi u obzir. Takve pojave ne smiju biti pojave niti koje se događaju, a kamoli da dobivaju društvenu potporu. Tome moramo reći ne.“ Kao predsjednik Vlade, ako hoćete i kao pravnik, to je anarhično ponašanje van okvira pravne države i ne smije biti obrazac ponašanja i neće biti obrazac ponašanja u Republici Hrvatskoj", naglasio je premijer.

Prekasno dolaze premijerovi zaključci, jer to nisu zaključci izrečeni pravoduđu i njegovom ministru, već novinarima i javnosti . No javnost više nema strpljenja čekati na provođenje pravde s državne razine. Vjerojatnije je zato da će građani najprije HDZ-u na predstojećim izborima reći ne.

Margareta Zouhar Zec


Post je objavljen 15.01.2020. u 09:24 sati.