Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

ŠESTERO SLABO POKRETNIH ŠTIĆENIKA STARAČKOG DOMA IZGORJELO U POŽARU



NEODGOVORNOST I POHLEPA VLASNIKA I NEODGOVORNOST SOCIJALNE SKRBI KRIVCI ZA
SMRTI U POŽARU


Ljudi su roba, kada postanu stari i nemočni, za stjecanje financijske koristi onome tko preuzme obvezu hraniti ih s tri obroka dnevno i održavati njihovu kakvu takvu higijenu!
To je direktna poruka javnosti iz događaja obiteljskog doma za stare i nemoćne osobe “ Zelena oaza” u selu Andraševcu u Oroslavlju, gdje je u rano jutro 10. siječnja šestero starih, i slabo pokretnih osoba, izgorjelo u požaru koji je izbio u izdvojenom objektu u kome su bili smješteni. Štićenici doma, iako stari i slabo pokretni bili su bez bilo koje osobe koja bi imala funkciju nadzora nad njima. Šestero štićenika doma izgorjelo je u požaru radi neodgovornosti odgovorne osobe za smješta, a koje je smjestila u svoj Obiteljski dom.

No na fotografijama i snimlkjenim kadrovima je vrlo vidljivo, da objekat u kome je došlo do požara ne nalikuje stambenom objektu za ljude, već više nalikuje staji. I u takvom su objektu izgorjeli štićenici stanovali, po cijeni tri do četiri ticuće kuna mjesečno, koliko košta briga i skrb za svakoga od njih. No u glavnom objektu je prema informacijama bio smješten još 21 štićenik, dakle ukupno njih 27.
Koliko je bilo zaposlenih, medicinskih sestara, kuharica i spremačica u tom Obiteljskom domu za stare i nemoćne? Kako je moguće da nadležna državna ustanova socijalne skrbi se uopće usuđuje , nekom privatnom Obiteljsko domu povjeriti na brigu 26 starih i teško pokretnih osoba? To je nevjerojatna neodgovornost nadležnog socijalnog ministarstva, za koje ljudski život nema dostojanstvo i važnost.

Ministrica Vesna Bedeković koja je na fukciju ministrice socijalne skrbi stupila potkraj mjeseca srpnja 2019. pri dolasku na mjesto velike traagedije rekla je da inspekcijskog nadzora, u posljednje vrijeme u privatnom domu 'Zelena oaza', nije bilo.
Na mjesto tragedije izazvane požarom stigao je i premijer RH Plenković, u pratnji ministra policije Božinovića.
Margareta Zouhar Zec


Post je objavljen 11.01.2020. u 23:53 sati.