Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/teutinaljubav

Marketing

Periska, lostura


Periska, lostura ili loščura (lat. Pinna nobilis) endemični je školjkaš Mediterana, može narasti do 120 centimetara i najveći je školjkaš na prostoru od Gibraltara do Bospora.

Nekada davno uživao sam kada bih u zelenom polju na morskom dnu vidjeo kako se iz trave uzdižu periske. Zašto ne priznati da sam oduševljen njihovom ljepotom i sam izronio nekoliko manjih primjeraka za uspomenu.
Dolaskom hordi turista i jahtaša,mnoga su staništa devastirana do te mjere da od 1992 spada u strogo zaštićene vrste i zabranjeno je vađenje (kazna 5ookn/školjci). Poznato je i da se u perisiki može naći biser pa je i to bio jedan od razloga nekontroliranog uništavanja školjki.

Godine 2016 pojavila se masovna smrtnost periski u Mediteranu. Krajem proljeća i tijekom ljeta ove godine hrvatski tim znanstvenika, sastavljen od stručnjaka sa Sveučilišta u Zadru, Hrvatskog veterinarskog instituta iz Zagreba i Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita, zabilježio je pojavu masovne smrtnosti i na pojedinim dijelovima hrvatskog Jadrana.
Više o masovnom izumiranju periski možete pročitati u članku Periske masovno umiru.

Upravo zbog navedenog, bio sam oduševljen kada sam prije tri godine vidjeo da u našoj lučici rastu dvije periske. Sada su već između 25-30cm visoke. Često ih gledam sa strahom kada će ih polomiti neoprezno isplovljavanje barke. Nalaze se na nezgodnom mjestu i za niskih mora izložene su oštećenju. Nadam se da će potrajati još koju godinu.
Žao mi je što su na takvom mjestu da ih je teško fotkati zbog kontra svjetla Sunca i njegovog odbljeska na površini mora.


Periska, Pinna nobilis




Post je objavljen 12.01.2020. u 13:06 sati.