Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sportska-cakulona

Marketing

„Kauboji“ kao „dark horse“ rukometnog Eura

Danas počinje četrnaesto europsko rukometno prvenstvo. Domaćini su Austrija( Graz i Beč), Norveška( Trondheim) i Švedska( Göteborg i Malmö). Ovo je ujedno prvi put u povijesti da imamo tri zemlje domaćina. Također, ovogodišnji Euro ima još jedan novitet. Za razliku od došadašnjih 16 , na ovom prvenstvu natjecat će se 24 nacionalne selekcije „starog kontinenta.“ Povratnici na Euro su Švicarska i Portugal, dok su debitanti Latvija, Nizozemska i Bosna i Hercegovina. Kada je riječ o favoritima , tu je stanje isto kao i posljednjih godina. Među najvećim kandidatima za medalju su : Francuska, Danska , Španjolska, Švedska, Norveška i Njemačka, dok Hrvatska nakon dugo godina nije u užem krugu favorita za sam vrh.

Razlog tome je evidentan pad u igri i rezultatima naših rukometaša u zadnjih nekoliko godina. Posljednju medalju osvojili smo u Poljskoj 2016., kada smo u dvoboju za broncu nadigrali Norvežane. Nakon toga odigrali smo četiri velika natjecanja: olimpijske igre ( Rio de Janeiro 2016.), europsko prvenstvo ( Hrvatska 2018.) i dva svjetska prvenstva ( Francuska 2017. te Njemačka i Danska 2019.) i ni na jednom od njih nismo stigli do medalje. Posebno tužno bilo je četvrto mjesto Hrvatske na mundijalu u Francuskoj 2017., kada smo u polufinalu protiv Norveške i u utakmici za broncu protiv Slovenije izgubili praktički dobivene utakmice. Poslije toga smijenjen je Željko Babić, te je na kormilo „kauboja“ ponovno došao Lino Červar, aktualni izbornik.

Nažalost , kao i mnogo puta ranije, i ove godine Hrvatska ima problema s ozljedama. Tako na ovom prvenstvu nećemo gledati Lovru Mihića, Frana Miletu, Luku Šebetića i Ivana Martinovića. Međutim, to nije najveći problem Hrvatske na ovom prvenstvu. Naime, naše najbolje lijevo krilo, Manuel Štrlek , u svađi je sa rukometnim savezom zbog čega ga nećemo gledati u dresu „kauboja“ ovoga siječnja.

Toliko o Hrvatskoj, posvetimo se malo ostalim sudionicima prvenstva. Naši „stari prijatelji“ Francuzi jedni su od glavnih favorita za zlatnu medalju. Iako su i oni načeti ozljedama, zbog čega neće moći računati neke od stožernih igrača( NČGuessan, Mahe i Luka Karabatić), imaju igrače koji mogu kvalitetno nadomjestiti njihov izostanak. Njihovo najjače oružje svakako je granitna obrana , te raznolikost napadačkih rješenja, po čemu su već godinama prepoznatljivi.

U krug najužih kandidata za zlato ulaze i Danci. Aktualni svjetski i olimpijski prvaci žele i europsku titulu, kako bi nakon ovog prvenstva upravo oni držali naslove pobjednika triju najvećih rukometnih natjecanja. Međutim, i njih muče ozljede. Ostali su bez lijevog krila Mortensena te Toft Hansena, pouzdanog pivota. Izostanak njihovog najboljeg kružnog napadača zasigurno je veliki hendikep za izabranike Nikolaja Jakobsena, pa tek treba vidjeti hoće li se to u konačnici na rezultat Danaca.

Tu su i branitelji naslova Španjolci, koji žele drugu uzastopnu europsku titulu. Odlično su pokriveni na svim pozicijama, dok su njihovi ponajbolji igrači vratar Gonzalo Pérez de Vargas i pivot Julen Aguinagalde. Španjolska je na prošlogodišnjem svjetskom prvenstvu u Danskoj i Njemačkoj osvojila 7. mjesto , te na ovom Euru traži popravak dojma i priliku za novi uzlet.

Jedni od favorita za sam vrh svakako su i Norvežani, koji zajedno sa Austrijom i Švedskom čine tercet domaćina. Norveške rukometašice godinama osvajaju medalje na velikim natjecanjima, dok su njihovi rukometaši u svjetskom vrhu tek nekoliko godina. Na europskom prvenstvu u Poljskoj 2016. izborili su prvi put u povijesti plasman u polufinale. Na koncu su završili četvrti, u utakmici za broncu bolja je bila Hrvatska. Godinu dana kasnije igrali su finale svjetskog prvenstva protiv domaćina Francuske, da bi isti uspjeh ponovili prošle godine u Njemačkoj i Danskoj. Najbolji norveški rukometaš je Sander Sagosen, dok uz njega treba istaknuti njihova krila , Jondala i Bjornsena. Njihov „forte“ svakako je čvrsta obrana i kontre . Još treba istaknuti da igraju izuzetno brzo, kreću u realizacija već nakon pet sekundi napada.

Među favoritima za najviši plsaman su i još jedni domaćini , norveški susjedi Šveđani. Imaju dugu tradiciju rukometa, kroz povijest su često bili na pobjedničkom postolju. U svojim vitrinama imaju i čak četiri olimpijska srebra, po čemu su valjda najveći tragičari tog natjecanja. Na Euru 2018. u Hrvatskoj osvojili su srebrnu medalju, dok su na prošlogodišnjem svjetskom ostali za malo „prekratki“ za novo odličje. Na ovom prvenstvu nisu kompletni, nedostaju im Zachrisson, Ekberg i Wanne. Tu trojica igrača teško je nadomjestiti, te ostaje za vidjeti kolike su njihove mogućnosti na ovom Euru.

Svoje mjesto u krugu favorita za medalje svakako imaju i Nijemci , koji su se 2016. okitili naslovom europskih prvaka. Oni također imaju problema s ozljedama , nedostaju im Weinhold, Wiede, Semper, Strobel, Suton i Ernst. Od svih favorita za medalje, Nijemci su najviše „desetkovani“. Bez tih igrača njihove šanse drastično padaju, međutim ne treba ih unaprijed otpisivati.

Sve u svemu, slijedi nam iznimno zanimljivo prvenstvo. Očekuje nas puno vrhunskih utakmica, te neizvjesna borba za naslov europskog prvaka. Također, ostaje nam za vidjeti hoće li Hrvatska uspjeti prekinuti gotovo četverogodišnji post i osvojiti još jednu medalju.

Post je objavljen 09.01.2020. u 18:35 sati.