Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

SASTANAK: CHARLES MICHEL I SLOVAČKI PREMIJER PETER PELLEGRINI


"VAŽNO JE UZETI U OBZIR RAZLIČITA POLAZIŠTA RAZLIČITIH ZEMALJA"





Europsko vijeće, PRIOPĆENJE, izjava i napomena, 8. 1. 2020.

Veliko mi je zadovoljstvo što sam bio u vašoj zemlji. To je moj prvi posjet ove godine. Važno mi je opet imati prigodu razgovarati s vama, aktivno slušati vas, vašu zemlju, jer je, po mom mišljenju, vrlo važno jamčiti europsko jedinstvo i uzeti u obzir različite brige različitih zemalja i morate biti svjesni različitih izazova s kojima ćete se suočavati i sada i u budućnosti. I doista, zajedno na europskoj razini susrećemo se s mnogim teškim, osjetljivim izazovima.
Prije svega, mi ćemo u sljedeća dva tjedna, u naredne mjesece, morati naći dogovor u vezi s sljedećim europskim proračunom. To će biti vrlo važan politički trenutak na europskoj razini, jer ovaj proračun nije samo tehnička rasprava. To je politička rasprava. I trebamo pronaći načine za dobar kompromis. I ja dobro razumijem, razgovarali smo o tome večeras, i nastavit ćemo raspravu koja je za vašu zemlju vrlo važna, zajamčiti mogućnost da podržite sve pozitivne napore kako biste ostvarili napredak. Znam da ste napredovali. Znam, na primjer, da je regija Bratislava vrlo visoko na razini rasta ako je usporedimo sa prosječnom europskom razinom.
Također dobro razumijem da su regionalne razlike u vašoj zemlji, vrlo osjetljive i predstavljaju važnu brigu za vas osobno, za razvoj vaše zemlje. Važno je da europski proračun uzme u obzir tu stvarnost.
Znam da će ta rasprava biti teška, bit će složena, jer se suočavamo s jazom Brexita. To je posljedica britanske odluke. Morate pronaći pravu ravnotežu između klasičnih politika, pružanja poljoprivrede s jedne strane i novih izazova s kojima se moramo suočiti poput migracija, inovacija ili klimatskih promjena.
Na primjer, europski proračun - važna tema, važna rasprava i vrlo mi je važno da vas aktivno slušam i razumijem različite stavove na europskoj razini kako bismo mogli u sljedeća dva tjedna zajedno napredovati na europskoj razini, to je prva točka.

Točka druga - klimatske promjene. Klimatske promjene su vrlo važna tema. To je vrlo važan izazov za svijet i za Europsku uniju. Želio bih vam osobno zahvaliti, Peter, jer ste vi i vaša zemlja igrali važnu ulogu na europskoj razini kako biste omogućili ovaj sporazum.
U prosincu, prije nekoliko tjedana, donijeli smo vrlo važnu odluku. Dali smo vrlo snažan signal, vrlo snažnu poruku ostatku Europske unije, ali i svijetu. I mi uistinu smatramo da ovaj težak izazov može biti prilika za više inovacija, za veći rast, za više tehničkog razvoja. Za nas je vrlo važno uzeti u obzir različita polazišta različitih zemalja. Poštovati i suverenitet različitih država članica u pogledu njihove mješavine energije. Ali istovremeno, vrlo je važno pokušati postići napredak zajedno i biti u mogućnosti jamčiti konkurentnost na europskoj razini, jamčiti rast, jamčiti više radnih mjesta. Ali istodobno, za pobjedu u borbi za teme klimatskih promjena.

Još jedna važna tema o kojoj biste trebali razgovarati u sljedećih tjedan dana, a mi ćemo nastaviti raspravu koju smo započeli prije nekoliko mjeseci - je proces proširenja. Dijelim ovo mišljenje, vrlo je važno dati jasnu poruku, jasan stav - treba nam više sigurnosti, više stabilnosti u svijetu općenito, ali i u našem susjedstvu. I zato moramo razgovarati s čelnicima o mogućnosti modernizacije procesa proširenja s jedne strane. I kako je moguće, jednoglasno, dati jasan signal različitim zemljama poput Albanije ili poput Sjeverne Makedonije, a mi ćemo u narednim tjednima pokušati nastaviti razgovore kako bismo mogli izraziti zajedničko europsko stajalište. To je vrlo važno za našu budućnost.
Druga važna tema je, naravno, mogućnost i nužnost da, prema mom mišljenju, Europska unija igra jaču ulogu na međunarodnoj razini. Imamo mnogo alata. Mi smo 500 milijuna građana. Mi smo snažna ekonomska sila i jake demokracije. Imamo vrijednosti koje moramo promovirati, koje moramo braniti. Imamo interese koje moramo promovirati i koje moramo braniti. I zato smatram da sa svim svojim kolegama iz Vijeća moramo pokušati biti koherentniji na međunarodnoj razini, a posebno u trenutnim okolnostima. Situacija na Bliskom Istoku, na primjer, Iranu, Libiji, vrlo je važna. Pozivati na deeskalaciju; i uzeti u obzir da moramo igrati pozitivnu, konstruktivnu ulogu. Na temelju tog snažnog uvjerenja, u subotu ću biti prisutan u Turskoj kako bih se susreo s predsjednikom Erdoanom. Ja ću također biti nazočan u Egiptu u subotu navečer kako bih se sastao s predsjednikom al-Sissijem jer mislim da Europska unija ima nešto za reći, nešto za promociju. To je vrlo važno za stabilnost, za predvidljivost. Također, nije moje mišljenje smatrati da će Europska unija ispasti iz igre. Moramo biti u igri i promovirati i braniti svoje interese.

Želim se još jednom osobno zahvaliti, Peter, jer smo imali puno prilika u Europskom vijeću da usko surađujemo. Hvala vam na snažnoj, pozitivnoj i konstruktivnoj suradnji. Hvala vam na važnoj ulozi koju igrate u Europskom vijeću. Hvala vam i na osobnom odnosu i prijateljstvu. Znam i da u budućnosti možemo računati na snažnu suradnju vaše države, vas osobno i Europskog vijeća.


EUROPSKAA UNIJA POJAČAT ĆE NAPORE ZA MIRNO I POLITIČKO RIJEŠENJE U LIBIJI

Europsko vijeće, Priopćenje za medije 8.1. 2020.

Danas se predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, zajedno s visokim predstavnikom Josepom Borrellom, po dolasku u Bruxelles, sastao s Fayezom al-Sarrajom, predsjedateljem Vijeća predsjedništva Vlade Nacionalnog sporazuma države Libije.

Predsjednik Michel izrazio je zabrinutost zbog zabrinjavajuće vojne eskalacije u Libiji. Podvukao je da za libijsku krizu ne postoji vojno rješenje, samo politički proces može približiti mir i stabilnost. Libijcima bi to trebalo biti u središtu definiranja vlastite budućnosti. Europska unija pojačat će napore na mirnom i političkom rješenju. Europska unija u potpunosti podržava Berlinski proces i sve inicijative UN-a usmjerene na pronalaženje sveobuhvatnog političkog rješenja za krizu u Libiji. Visoki predstavnik Borrell ponovio je važnost stvaranja pravih uvjeta uoči budućih koraka o kojima je bilo razgovora tijekom ministarskog sastanka koji se održao jučer.

Predsjednik Michel iznio je nedavni memorandum o razumijevanju između Turske i Libije o razgraničenju pomorskih jurisdikcija u Sredozemnom moru i izrazio stav Europske unije da MOU narušava suverena prava trećih država i ne poštuje pomorski zakon.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel također je jasno osudio nedavne napade u Libiji, posebno štrajk protiv vojne škole u Tripoliju i napad na aerodrom Sirte. Također je ponovio da je Europska unija uvijek i dosljedno podržavala Vladu Nacionalnog sporazuma kao legitimnu vladu Libije i da je EU spremna pružiti svu moguću potporu političkom procesu.



IZJAVA PREDSJEDNIKA EUROPSKOG VIJEĆA Charlesa Michela O STANJU U IRAKU


Priopćenje za medije , 3.1. 2020.

Ciklus nasilja, provokacija i osveta kojemu smo svjedočili tijekom proteklih nekoliko tjedana u Iraku mora se zaustaviti. Daljnje eskalacije moraju se izbjeći pod svaku cijenu.
Irak je i dalje vrlo osjetljiva zemlja. Povratak iračkih građana i građanki normalnom svakodnevnom životu usporen je zbog prevelike prisutnosti oružja i paravojnih postrojbi.
Time nastaje rizik od općeg porasta nasilja u cijeloj regiji te od jačanja pritajenih terorističkih skupina, do kojeg dolazi u vremenima vjerskih i nacionalističkih napetosti.






Post je objavljen 09.01.2020. u 07:57 sati.