Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mcind

Marketing

MMXIX.
Malo ću se prisjetiti prošle godine koja i nije bila tako loša, a nadam se kako će ova biti barem malo bolja. Snijega se nisam baš nauživao, a izgleda neću ni ove.

U siječnju Suhi vrh (1250 m n/m) u planinskoj skupini Obruč nad Grobničkim poljem koju od milja zovemo i Grobničke Alpe. Uspon od planinarskog doma Hahlić je kratak (20-30 min), ali treba dobro paziti jer se neke grote klimaju.U veljači u šumama Kastavštine i Grobništine vidio sam puno raznih proljetnica.


Za ožujak obično planiram uključiti se u planinarski izlet 'Žene u planinu'. koji je ovaj put krenuo iz centra grada Rijeke uz rijeku Rječinu preko stare Hartere i ostataka mlina Žakalj i Putem mlikarice završio uz feštu u jednom restoranu na Grobniščini. (Na fotki dio mlina Žakalj).


U travnju učestvovanje na tradicionalnom 'Homo si teć'.


Svibanj i lipanj na većim fotkama da se bolje vide detalji. Stari grad Grobnik sa šetnje po brdima iznad Rijeke Veli Vrh i Lubanj i otočić Košljun u Puntarskoj dragi sa Velog Vrha na otoku Krku.


U srpnju je bilo dosta šetnje po Vinodolu, ova stijena iznad mjesta Grižane se zove Kuk Baba.


Kolovoz obično više turistički sa pokojim usponom na vrhove otoka Krka, Cresa i Raba. Pogled na plažu Sv. Ivan iz mjesta Lubenice.


Jedna od šetnji u rujnu bila je i po Kninskoj tvrđavi.


U listopadu nešto malo više fešti, kao na Beloj Nedeji u Kastvu i Marunadi u Lovranu i Lignju., gdje su se slušale i klape.


Studeni je imao i neplanirani posjet Kninu, ali uspio sam prošetati do izvora Krke i slapa Krčić.


I malo adventskog u prosincu.


A mora se nešto i pojesti. Između ostalog koje sam prikazao tokom godine preporučam i skoro zaboravljeno proso.
Osim puno minerala (željezo, magnezij, kalij, fosfor, mangan...), proso sadrži i fitokemikalije, kao fitinsku kiselinu, za koju se vjeruje da snizuje kolesterol, te fitat, koji je povezan sa smanjenim rizikom od raka. Sadrži i dosta vitamina B-kompleksa. Za razliku od većine žitarica ova pripada alkalnoj skupini namirnica, što je čini lakše probavljivom i ugodnijom za probavni trakt, a i za druge organe. Šteta što je neko vrijeme smatrano uglavnom stočnom hranom.


Baba Zima početkom ove zime još se nije pravo razbudila, ali ja joj ne vjerujem previše, ne zove se ovaj mjesec slučajno siječanj, a naziv januar je nazvan po rimskom bogu Janusu, čuvaru kuća i puteva, ali i simbolu dvoličnosti .


Post je objavljen 07.01.2020. u 18:45 sati.