Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

BOLNICA U ČAKOVCU ZATAJILA ROĐENJE ROMSKOG DJETETA, KAO PRVOG U 2020. GODINI



ZASTIDJELI SE DJEVOJČICE ROMKINJE?

U Hrvatskoj nema kraja licemjerju, pa ni onda kada se treba reći istina o rođenom djetetu. Ljudska mašinerija zloće i diskriminacije pa čak i u bolnici je toliko jaka da je u stanju zatajiti istinu o tome da je prvo rođeno dijete u 2020. u rodilištu u Čakovcu bilo dijete, djevojčica, majke i žene romkinje. Odakle toliko mržnje prema romima čak i među bolničkim osobljem u rodilištu, da je u javnost izašla neistina o tome da je prvo rođeno dijete ono koje nije prvo?

Što su romi kao nacija nekome krivi? Nisu ni obrazovani, niti im država Hrvatska pruža osnovna sredstva za život. Veliki dio Roma u Hrvatskoj, osim djelomično onih na području Virovitice i Bjelovara, žive u kućama bez vode i bez struje, s lošim ili nikakvim grijanjem, nemaju posao, niti je društvo tako ustrojeno da se brine da im pomogne, da romi izađu iz siromaštva . Djeca ne idu u školu – tek samo u tri, četiri razreda osnovne škole, da nauče čitati i pisati, - jer za školovanje djece roditelji nemaju sredstva, a onda su djeca prepuštena prosjačenju, a u starijoj dobi – sakupljanju i prodaji starog željeza. Romi sami za sebe kažu da su oni jedini narod na svijetu bez države. A istina je da je prvo dijete rođeno 2020. u bolnici u Čakovcu, djevojčica romskog porijekla koju je majka nazvala Marina. Zar se županijska bolnica, rodilište u Čakovcu, odnosno njeno bolničko osoblje zastidjelo činjenice da je u njihovoj sredini prvo rođeno dijete u Novoj godini – djevojčica romkinja? Zatajenjem su majci i djevojčici željeli nanijeti sramoćenje u njenoj populaciji i životnoj sredini. Zar je romsko dijete krivo što se rodilo prvo ? Nije, ali odmah po rođenju su se u njegovoj blizini pronašle osobe koje ga omalovažavaju i ne žele – kao i u budućem životu koji mu predstoji – s obzirom na status koji Romi imaju u Hrvatskom društvu. A njihov status je margina života, socijalna pomoć i ništa više. Romi su u 2019. radili prosvjed u Međimurju kojim su poručili da žele raditi i da žele normalan život. Vlada RH zbog vlastitog primitivizma ne čini ništa za romska naselja, već održava status quo u populaciji čiju bi djecu bilo moguće odgajati i školovati sa željom da budu ravnopravni i korisni članovi zajednice, posebno sada kada hrvatskoj nedostaje radne snage na svakom koraku, a posebno u turizmu. Ponašanje bolničkog osoblja u ovom slučaju zatajenja prvog rođenog djeteta u Novoj godini je drsko i upitno – da bi trebalo biti financijski sankcionirano.

ZASTUPNIK KAJTAZI OBJAVIO PRIJEVARU
Saborski zastupnik romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi objavio je na facebooku da je županijska bolnica u Čakovcu, zajedno s predstavnicima Međimurske županije, prikrila činjenice i obmanula javnost o prvorođenom djetetu ove godine u Međimurskoj županiji. Župan Posavec se pravda da nema telefonsku vezu s rodilištem i da nije znao koje je dijete prvo rođeno. Političar nije rekao nikakvu ispriku ni žaljenje zbog nastale situacije, te se time stavio na stranu onih koji diskriminiraju rome .
Ravnatelj Čakovečke bolnice Tomislav Novinščak rekao je da se dogodila komunikacijska greška, zbog koje su iz bolnice županiji dali krivu informacije o tome koja je beba prva rođena u 2020. godini.
Roditelji s prebivalištem na području grada Čakovca ostvaruju pravo na novčanu pomoć za novorođeno dijete u iznosu od 1000 kuna. Majka i djevojčica trebaju dobiti i poklon koji inače dobije prvorođena beba u bolnici. Majci romkinji koja je prva rodila dijete u 2020. u bolnici u Čakovcu, treba isplatiti novčanu pomoć koja joj pripada, a ne ponovo je preskočiti, zatajiti, prevariti i zaboraviti je. Jer Marina, prvo rođeno dijete u 2020.u čakovečkoj županijskoj bolnici je šesto dijete svoje majke i romske obitelji.
Margareta Zouhar Zec


Post je objavljen 05.01.2020. u 01:52 sati.