Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/domoljubac

Marketing

Haiku – Ha Ka Pa


Terasa kafića „Karolina“ (na gatu Karo-line Riječke ). – 12. Tradicionalni susret riječ-kih h a i k u pjesnika .
Mjesto i okoliš potpuno neprikladni za bilo kakav p o e t s k i ugođaj, (galama ulič-nog prometa, prolaženje nezainteresiranih i sve ostalo prisutno u neadekvatnom ambien-tu) onemogučavali su koncentraciju na reciti-rane riječi-stihove, pa i na samu interpretaci-ju što je za poeziju nezaobilazni uvjet. . . .
Naravno u takovom ozračju nemoguć je bilo kakav drugarski komentar i razgovor o stvaralaštvu, te sve prolazi nedoživljeno up-ravo kao zvuk sirene prolazećeg vozila ! A o odnosnom poetskom stvaralaštvu i nazi-vu istoga, i m a m komentar :
Ovdje, zbog štednje prostora, ispuštam sva široka, uvodna objašnjenja ( nalaze se dje-lomično u objavljenoj knjižici „Zvonca čež-nje“ ), o poetskom stvaralaštvu, te samo obja-šnjavam sukus-razlog adekvatnog naziva mo-jih tristiha.
Meni japanska kultura je ne samo strana, nego i potpuno nepoznata, te si ne prisvajam pravo da moje konstrukcije nazivam 'haiku pjesništvom', ako pod haiku smatramo j a p a n s k u k r a t k u p j e s m u konstruiranu prema specifičnim pravilima (broj slogova 5 + 7 + 5 = 17 u tri stiha, te određenim sadržajem), kako ih je slagao japanac Matsuo Brasho u 17. stoljeću.
Moje konstrukcije prema tomu kriteriju i pravilima očito to ne mogu biti!
Ako prihvatimo činjenicu da je nešto proi-zvedeno u Hrvatskoj, što je doduše inicirano ja-panskim modelom, ali po sličnim pravilima, ne bi li bilo ispravnije taj proizvod ne nazvati japan-skom značajkom?
Pada mi na pamet naziv koji bi mogao za-dovoljiti, a označavao bi i karakteristiku svoje konstrukcije, na pr.: H(rvatsk)a- K(ratk)a - P(jesmic)a... (akronim HaKaPa) koja bi imala vlastita pravila konstrukcije, na pr.
- Slobodni broj slogova,
- Slobodno rimovanje,
- Slobodni sadržaj,
- Broj stihova /redova/ 2 do 4 optimalno 3.
Ističem da ne želim postojećem kaiku svtaralaštvo i onima koji ga uspješno ostvaruju, nametati drugačje mišljenje, a još manje preob-raženje, to više što mislim da bi se prihvaćanjem iznesene i d e j e i nazivom takovoga m o d e l a "Hrvatska Kratka Pjesmica -- HaKaPa", samo obogatilo, proširenjem, hrvatsko poetsko svtara-laštvo, samo obogatilo, proširenjem, hrvatsko poetsko stvaralaštvo, - a 'hakapu' bismo smatrali kao 'evoluiranu praunuku časne japanske prabake' na obostrano zadovoljstvo i p o n o s...
Zato, prema iznijetom sam dao nekim mojim poetskim konstrukcijama n a z i v Ha Ka Pa.

Domoljubac - Zvonimir Tomac, iz zbirke 'Osmjesi nečujnih mirisa'


Post je objavljen 30.12.2019. u 13:57 sati.