Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/sempercontra

Marketing

Država, to sam ja


Dana 5. rujna 1638. godine rođen je francuski kralj Luj XIV., zvan i Kralj Sunce. Svojevremeno je bio najmoćniji kralj u Europi. Vladao je tijekom iznimno dugog razdoblja od čak 72 godine. Razlog tako dugom vladanju bila je činjenica da je postao kraljem već u dobi od četiri godine, a zatim je poživio sve do dobi od 76 godina.

Prema legendi 13. travnja 1655. godine Francuski kralj Luj XIV. je izrekao svoju poznatu rečenicu: “Država to sam ja” (fr. “L’état c’est moi”) obraćajući se pariškom parlamentu.


330 godina kasnije, 26. travnja 1968. rođena je KGK. Još kao mala djevojčica sanjala je da postane nešto veliko. I to joj je uspjelo na predsjedničkim izborima u državi Hrvatskoj 12. lipnja 2014.

Trenutačno je angažirana na osvajanju svog drugog mandata u duelu s mrskim joj bivšim (najlošijim, op. KGK) Premijerom ZM.

27.12.2019. godine na skupu u Karlovcu KGK je u pet minutnom govoru rekla nešto u duhu izjave 16 godišnjeg Kralja Sunca:
''Prije nego što vam svima pružim ruku i osobno zahvalim na svemu što ste učinili u kampanji, pozivam još jednom sve birače, članove, simpatizere HDZ-a i ostalih partnerskih stranaka, pozivam sve građane da u drugom krugu biraju pravu Hrvatsku. Na čelu takve Hrvatske imat ćete svoju predsjednicu, a ta će predsjednica imati vas. Okupimo se za Hrvatsku koja zna''.

Cinik bi rekao: KGK bi bila beskrajno sretna da može „biti Država“ barem polovicu godina koliko je to bio, očito, njezin idol Luj XIV. Ali ta vražja demokracija joj to ne dozvoljava.


Post je objavljen 28.12.2019. u 11:57 sati.