Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

NA SJEDNICI VLADE PREMIJER PREDSTVIO PROGRAM HRVATSKOG PREDSJEDANJA VIJEĆEM EUROPSKE UNIJE


HRVATSKO PREDSJEDANJE VIJEĆEM EUROPSKE UNIJE
ZAPOČINJE 1. SIJEČNJA 2020.





U Banskim dvorima održana je 27. prosinca 2019. godine 199. sjednica Vlade RH na kojoj je prihvaćen Program hrvatskog predsjedanja Vijećem Europske unije koje će započeti 1. siječnja i trajati će do 30. lipnja koji uključuje Plan zakonodavnih aktivnosti i Program za preuzimanje i provedbu pravne stečevine Europske unije za 2020. godinu
Dokument pod imenom SNAŽNA EUROPA U SVIJETU PUNOM IZAZOVA na 54 stranice je strateški program koji opisuje program predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije.




Premijer Plenković predsjedavajući sjednicom Vlade RH je rekao :"On uzima u obzir i program rada Komisije Ursule von der Leyen, a također kontekstualizira hrvatske predsjedavajuće aktivnostii sa četiri bitne točke i to 1. EUROPA KOJA SE RAZVIJA 2. EUROPA KOJA POVEZUJE 3.EUROPA KOJA ŠTITI 4. UTJECAJNA EUROPA . Odmah na početku je Brexit kojim će se Vijeće baviti u neposrednoj budućnosti, dakle već u siječnju. Drugi je kapitalni dosje, a to je višegodišnji financijski okvir – sedmogodišnji proračun Europske unije. Treće je konferencija o budućnosti Europe za koju će Hrvatska organizirati i koordinirati stajališta svih članica na razini Vijeća, a četvrta točka je sastanak na vrhu država jugoistoka Europe i članica Unije u Zagrebu početkom svibnja 2020. gdje će se govoriti o perspektivi politike proširenja u desetljeću koje je pred nama," nabrojio je premijer RH Andrej Plenković.

Premijer je istaknuo da svaka formacija Vijeća ima i svoje zakonodavne aktivnost, kazavši da očekuje od svih onih koji će sudjelovati u njima da "zajedno s nadležnim povjerenicima i sa službama Vijeća i kroz dijalog nekada i trijalog s Europskim parlamentom vodimo računa o tome koji će zakonski dosjei doći u fazu usvajanja," rekao je Plenković.

AKTIVNOSTI NA POČETKU PREDSJEDANJA

Navodeći aktivnosti koje predstoje, premijer Plenković je podsjetio da će već u tjednu od 7. siječnja imati vrlo intenzivan i dinamični slijed zbivanja.

"Posjetit ću Paris 7. siječnja, razgovarati s predsjednikom Macronom, 9. siječnja ovdje dolazi novi predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, a istoga dana navečer dolazi cijela Europska komisija s Ursulom von der Leyen. S njima ću imati sastanak 10. siječnja u Nacionalnoj sveučilišnoj knjižnici," rekao je premijer.Potom slijedi predstavljanje programa hrvatskog predsjedanja pred Europskim parlamentom 14. siječnja u Strasbourgu, a 16. siječnja su predviđene konzultacije u Njemačkoj s Angelom Merkel.
"To je samo u prvih 15 dana, nakon Rima, dolazi nam cijeli Bruxelles u Zagreb, idemo u Strasbourg, Pariz i Berlin. Kada tome pribrojimo i broje aktivnosti koje će imati ministar vanjskih i europskih poslova zaokružujemo političku pripremu i dinamiku aktivnosti u razdoblju koje je pred nama," istakao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske.

Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Grlić Radman dodao je kako je ovo doista, kao što je predsjednik Vlade istaknuo, povijesni dan za ovu Vladu i hrvatsku državu te zahvalio svim kolegicama i kolegama ministrima koji su sudjelovali u kreiranju programa SNAŽNA EUROPA U SVIJETU PUNOM IZAZOVA, kao povijesnog dokumenta.
"Možemo biti ponosni na izgled, vizualitet ovog dokumenta, ne samo vizualitet koji može biti dakle neka slikovnica, nego i sadržaj koji ovdje ističe hrvatske prioritete," rekao je ministar vanjskih poslova, dodavši kako će predsjedanje pridonijeti jačanju utjecaja i vidljivosti Hrvatske u međunarodnim odnosima te da ankete pokazuju kako raste podrška europskom putu među hrvatskim građanima.



Post je objavljen 27.12.2019. u 23:51 sati.