Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/prokleta-od-daljina

Marketing

RECENZIJA AKADEMIKA BAJRAMA REDŽEPAGIĆA




RECENZIJA KNJIGE ‘’PREDAVANJA IZ ARAPSKE FILOZOFIJE I ZNANOSTI KAO JEDNA KRTIKA RUSSELLOVE POVIJESTI ZAPADNE FILOZOFIJE’’

Napisao: AKADEMIK BAJRAM REDŽEPAGIĆ

"Koristim priliku da vam predstavim rukopis dr. Zlatana Kovača. Prije izvjesnog vremena doktor filozofskih nauka (Zagreb) dr. Zlatan Gavrilović Kovač zamolio me da kao književnik, estetičar i znalac opće filozofske misli - kako se on izrazio, recenziram njegov rukopis ‘’Pregled arapske i islamske znanosti i filozofije’’. Ja sam sa zadovoljstvom prihvatio tu ideju te sa užitkom čitao rukopis i evo uz moje svesrdno divljenje - ja toplo preporučujem ovaj rukopis za štampanje, imajući u vidu sljedeće vrijednosti:

1) Rukopis je odista lični autorov napor da, u okviru jednoga revijalnoga pregleda iznese na svjetlo kratak pregled nekih problema islamske i uopće arapske znanosti i filozofije i da svojim jasnim stilom i jezikom, na jedan veoma uspio didaktički metod, gotovo u formi jednoga udžbenika - dâ kratak pregled historije arapske misli te islamske znanosti i filozofije, kao i doprinos arapske algebre, astrofizike i astronomije općoj nauci.

2) Iako autor u ovom rukopisu nije pošao metodom sopstvenoga istraživanja, već je postupio metodom komparacije već rečenoga, on je ipak našao svoj put da napiše jedan revijalan prikaz - i da stvori jedan gotovo udžbenički pristup tako obimne, izuzetno bogate arapske filozofije, algebre, astronomije i da na primjeru Russellovog odnosa - iznese stavove zapadne filozofije spram arapske misli i znanosti. Tekstovi i predavanja koja je dr. Kovač održao na radio programu su od izuzetnoga značaja da u budućoj knjizi čitalac dobije potpunu sliku o pregledu arapske i islamske misli i filozofije koja je u mnogim domenima, u to doba u svijetu, predstavljala značajan oslonac zapadnim misliocima i filozofima.

Posebno izdvajam jasnoću stila i jezika. Koristim priliku da izaberem kraći fragment iz ovoga rukopisa: ‘’Jedna kritika Russellove Povijesti zapadne filozofije’’ i da ga predstavim široj čitalačkoj publici bosanske zajednice u Australiji."


Objavljeno u magazinu BOSNA, 04.Feb-17.Feb. 03. str 19.


Post je objavljen 24.12.2019. u 13:36 sati.