Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/popravni-ispit

Marketing

Snalažljivi ne moraju put Irske

Ravne ploče iz Lepoglave kao nastavno pomagalo prodaju se sve do Kanade

Da životne nedaće mogu iz čovjeka izvući ono najbolje pokazuje priča Stjepana B. iz Lepoglave. Stjepanova obitelj bila je u nezavidnoj situaciji kada je ostao bez posla jer je pilana u kojoj je cijeli život radio otišla u stečaj. Režije su jedva pokrivali minimalcem koji je supruga zarađivala u četrdeset kilometara udaljenoj tvornici tekstila. Prehranjivali su se od ono malo poljoprivrede oko kuće, a k tome je i djecu trebalo nekako školovati.

I tako je u svom tom jadu jedne večeri Stjepan slušao najstarijeg sina Štefeka kako uči geografiju. Štefek inače pohađa jednu od eksperimentalnih osnovnih škola za život i geografija mu u srednjoj školi ionako neće trebati. U tom je trenutku Stjepan došao na ideju.
Od bivšeg gazde je za sitne novce kupio otpad iz pilane i u šupi iza kuće napravio prvu ravnu ploču. Pa drugu i treću i tako dalje. Za čudo je trebalo samo tri mjeseca – od usmene predaje do web shopa, od nezaposlenog radnika do vlasnika tvrtke s trideset i dvoje zaposlenih, od preživljavanja do izvoza u sedamnaest zemalja na tri kontinenta.

Nikada ne treba gubiti nadu - poručuje Stjepan. Kada se zatvore vrata, otvori se prozor. Kada vam se otkotrlja kugla, popiknete se na ravnu ploču! Ljudi kupuju Stjepanove ravne ploče za nastavu vjeronauka, ali i kao poklone, suvenire ili ukras za dnevni boravak. A ono što je i samog Stjepana iznenadilo, ravne ploče kao nastavno pomagalo zapravo najviše naručuju nastavnici geografije. Kako sami kažu, stabilnije su i jednostavnije za uporabu i ekološkije nego plastični globusi.

I dok smo mi puni dojmova kretali kući, Stjepan je pregovarao nabavu sirovina. Do rujna treba osigurati proizvodnju kako bi svaki učeniku uz besplatne udžbenike dobio i svoju ravnu ploču.


Post je objavljen 23.12.2019. u 23:54 sati.