Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/agropolitika

Marketing

PLAN GOSPODARENJA OTPADOM RH

JAVNI POZIV ZA BIOLOŠKU OBRADU ODVOJENO SAKUPLJENOG BIO OTPADA

Ministarstvo zaštite okoliša i energetike objavilo je 5. prosinca 2019. Javni poziv na dostavu projektnih prijedloga “Izgradnja i opremanje postrojenja za biološku obradu odvojeno sakupljenog bio otpada”. Taj javni poziv odnosi se na provedbu ciljeva iz Plana gospodarenja otpadom Republike Hrvatske za razdoblje 2017.-2022. (NN 3/17). Cilj 1. Unaprijediti sustav gospodarenja komunalnim otpadom“, odnosno cilj 1.3. Odvojeno prikupiti 40 % mase proizvedenog bio otpada koji je sastavni dio komunalnog otpada, a što je potrebno postići do 2022. godine u odnosu na 2015. godinu, te Mjere 1.3.3. Izgradnja postrojenja za biološku obradu odvojeno prikupljenog bio otpada.
Detaljnije informacije, uvjeti za prijavu te način prijave na javni Poziv je na internet stranicama: eFondovi i strukturni fondovi.

https://efondovi.mrrfeu.hr/MISCms/Pozivi/Poziv?id=d669f8e1-da7b-415f-9a34-aa4a092e73a1

Rok za prijavu je 1. listopad 2020. godine.

Cilj ppoziva je potaknuti velika,mala i srednja poduzeća na investiranje u izgradnju postrojenja za kompostiranje i izgradnju bio plinskih postrojenja. Na taj način se ujedno jedinicama lokalne samouprave i ostalim proizvođačima bio otpada otvara mogućnost okolišno prihvatljivijeg zbrinjavanja bio otpada u usporedbi s odlaganjem na odlagališta.

Ukupan raspoloživ iznos bespovratnih sredstava za dodjelu iz Kohezijskog fonda za ovaj poziv je 250.000.000 HRK. Najniža dopuštena ukupna vrijednost bespovratnih sredstava za financiranje prihvatljivih troškova pojedinačnog projektnog prijedloga koji može biti dostavljen u sklopu poziva je 1.000.000 kuna, a najviša dopuštena vrijednost je 50.000.000 HRK.
U okviru ovog poziva bespovratna sredstava (državne potpore) će se dodijeliti projektima za ulaganje u:

A.izgradnju, nadogradnju, dogradnju ,uključujući unaprjeđenje, i opremanje postrojenja za recikliranje odvojeno sakupljenog bio otpada, u kojima se provodi tehnološki proces kompostiranja; ili

B.izgradnju i opremanje novih postrojenja za proizvodnju obnovljivih izvora energije, u kojima se provodi tehnološki proces anaerobne digestije.
Za postrojenja za recikliranje dodjeljuju se potpore za ulaganje u recikliranje i ponovno uporabu otpada iz članka 9., a za postrojenja za proizvodnju obnovljivih izvora energije dodjeljuju se potpore za ulaganje u promicanje energije iz obnovljivih izvora energije iz članka 10. Programa dodjele državnih potpora.

Prihvatljivi prijavitelji su pravne ili fizičke osobe koje su malo, srednje ili veliko poduzeće, registrirano najmanje godinu dana u sudskom ili drugom odgovarajućem registru države sjedišta prijavitelja na dan podnošenja projektnog prijedloga.

Sredstva u okviru ovog poziva dodjeljivat će se sukladno Programu dodjele državnih potpora za ulaganja u postrojenja za biološku obradu odvojeno sakupljenog biootpada, a prema pravilima za dodjelu državnih potpora za zaštitu okoliša. Intenzitet potpore ovisi o kategoriji postrojenja i veličini poduzeća, a kreće se u rasponu od 45% do 85%.


Post je objavljen 21.12.2019. u 23:07 sati.