Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/viatrix

Marketing

Salež – potraga za posljednjim stupom srama u Istri

Stup srama je služio kao sredstvo za kažnjavanje u lokalnoj sudbenoj vlasti. Bio je u obliku stupa i kažnjenik je bio privezan za njega.



Odlučili smo se uputiti u potragu za posljednjim stupom srama u Istri, koji se nalazi u naselju Salež (7 stanovnika – 2011. g.) na području Grada Buzeta. Naselje se prvi put spominje 1286. godine kao Castrum de Salis i tada je pripadao obližnjem Castrum Petrapillosae (kaštel Petrapilosa).



Na cesti D201 (Buzet–Požane), iz pravca Buzeta, nakon naselja Štrped (u zaseoku Sveti Duh) nalazi se raskršće s cestom L50027 (lijevo skretanje). Oko jednog kilometra od raskršća (D201 i L50027), nalazi se raskršće s cestom L50025 (desno skretanje), na kojoj se nakon, otprilike, tri kilometra nalazi raskršće s nesvrstanom cestom koja vodi u naselje Salež. Pored zadnjeg raskršća smo parkirali auto.



Nesvrstanom asfaltiranom cestom krenuli smo prema naselju Salež, do kojeg smo stigli nakon šestotinjak metara pješačenja.



U naselju se nalazi raskršće na kojem smo skrenuli lijevo, uzbrdo, na kratki kameni popločeni put s kojim smo, preko poljskog puta, došli do poljske ceste.



Na poljskoj smo cesti skrenuli lijevo, te nakon 200-300 metara ugledali stup srama, visine 2 metra.



Stup srama je izrađen od mjesnog pješčenjaka na kojem je uklesan muški lik s kapom na glavi (poput turskog fesa), a na prsima je uklesana godina i latinski natpis koji spominje pravdu: "ANO 1769/IVSTICIAM/DILIGITE/F.F.M.o BZ.o/Ea.O C.G.e". Lokalno stanovništvo ga zove Berlin, po vrsti kočije s četiri sjedala na kakvoj su kažnjenici dovezeni do stupa srama.



Prema predaji, stup srama je dovezen u Salež na kolima koja su vukla šest najsnažnijih volova i bio je okićen cvijećem, a u povorci je bilo osamnaest djevojaka odjevenih u bijelo.



Nekih sedamdesetak metara sjevernije od stupa srama nalazi se crkva sv. Mihovila koja se prvi put spominje 1580. godine. Na pročelju crkve se nalazi improvizirani betonski zvonik, visine 15 metara, koji je podignut 1979. godine.



Nakon obilaska crkve nastavili smo asfaltiranom cestom prema sjeveru i nakon četiristotinjak metara, kroz prekrasni krajolik sjeverne Istre, došli do mjesta početka pješačenja.



Karta s posjećenim lokacijama.



Dužina rute 1,63 km.



Post je objavljen 16.12.2019. u 19:31 sati.