Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/iskonskipag

Marketing

KUD "DRUŽINA" IZ PAGA OBILJEŽIO SVOJIH PRVIH 70 GODINA POSTOJANJA





Kulturno umjetničko društvo "Družina" iz grada Paga jedno je od onih kulturnih udruženja otoka Paga za koje se sa punim pravom može ustvrditi da su čuvar i promotor bogate kulturne i posebno folklorne baštine svoga kraja.
U Kneževom dvoru 22.studenog održana je svečena sjednica KUD-a "Družina", kojom prigodom je priređena izložba fotografija o povijesti KUD-a. Svečanoj sjednici nazočio je i župan Zadarske županije Božidar Longin, pored svojeg domaćina gradonačelnika Grada Paga Ante Fabijanića i predsjednika KUD-a Franća Bukše. Tom prigodom su uručene i zahvalnice zaslužnim članovima.


Sljedeći dan u Domu kulture 23. studenog održan je nastup KUD-a "Družina" svih generacija uz njihove goste, KUD-ovi prijateljskih gradova Križevaca, Bogdanovaca i Kozarmislenya iz Republike Mađarske.

Članovi KUD-a "Družina" su veleposlanici grada Paga koji u tradicionalnoj nošnji i "tancom" predstavljaju bogatu kulturnu baštinu svojeg grada kako u Hrvatskoj isto tako i Europi. Oni izvode i "Robinju", prvu pučku dramu, za koju još uvijek postoje prijepori oko njena porijekla, autorstva i enigme kako se ona ustalila u Pagu.

Vidljivo je da unutar KUD-a djeluju dvije sekcije, folklorna i dramska. Prava je šteta da se unutar KUD-a tijekom svih ovih desetljeća postojanja nije ustalila još koja sekcija. Bilo pjevačka ili glazbena sekcija. Pred mladima je da osmisle i osvježe KUD te mu time dadu jednu novu dimenziju.

U gradu Pagu ne postoji kuća koja nije dala jednog člana "Družine". Imao sam tu veliku čast da sam bio dio tog miljea i to u trenucima kada je KUD nastupao na dvije najveće kulturne priredbe u Hrvatskoj, a to su "Dubrovačke ljetne igre" i "Dani hvarskog kazališta". Malo je i profesionalnih glumaca u Hrvatskoj koji su imali čast nastupati na obje priredbe.

Članovi KUD-a su nositelji amaterskog kulturnog života u gradu, čuvari su nasljeđa našeg grada koji sustavno djeluju na očuvanju cakavske tradicije i govornog izričaja. Kako nam poručuju još uvijek gaje puno ljubavi prema svom gradu, žele okupljati sve više mladih članova, time sačuvati običaje, narodnu nošnju, tanac i pisme "na kanat".

Za to su im potrebna i ne manje važna sigurna i redovna sredstva financiranja. KUD ima razumjevanje i podršku Paške općine koja iz proračuna ovisno o potrebama i projektima pokriva troškove KUD-a. Za organizaciju i kvalitetan rad KUD-a izuzetna je važna podrška podupiratelja i sponzora.
Posebno treba naglasiti volonterski rad svih članova koji su kroz godine dali svoj nemjerljiv doprinos u radu, kao i vodstvu, te svim predsjednicima do sada.

(izvor fotografija: sl.1,2,4 Valter Maričević; sl.3 Facebook)



Post je objavljen 13.12.2019. u 18:17 sati.